sobota, 22 sierpnia 2015

Sos miętowo-jogurtowy

To lekki, orzeźwiający sos na bazie jogurtu. Wyśmienity zwłaszcza do ostrych dań. Fasolowe kulki w jego towarzystwie będą smakować wybornie. Możecie nim ozdabiać kanapki, np. z pastą marchewkową,, dodawać do wytrawnych naleśników. W podobny sposób przygotujecie sos czosnkowy lub bazyliowy.
Najlepszy będzie po ok, 20 min. leżakowania w lodówce, ale możesz nim udekorować i doprawić swoje danie od razu po przygotowaniu




Zaangażowanie: niewielkie
Ilość: ok. 150 ml 
Czas: 5 min.


CO POTRZEBUJEMY:

SKŁADNIKI:


  • jogurt naturalny – 6-8 łyżek
  • świeża mięta – garść listków
  • sól – szczypta
  • cukier – szczypta





PRZYGOTOWANIE
  1. Opłucz i osusz miętę.
  2. Oberwij listki.
  3. Listki mięty włóż do blendera lob niedużej miseczki
  4. Dodaj sól, cukier, 3-4 łyżki jogurtu.
  5. Zblednuj.
  6. Do zblendowanej/utartej mięty dodaj pozostały jogurt i wymieszaj łyżeczką.
  7. Sos jest gotowy. Najlepszy będzie po ok, 20 min. leżakowania w lodówce, ale możesz nim udekorować i doprawić swoje danie albo podać w miseczce/innym naczyniu.







DODATKOWE INFORMACJE:
  1. Zamiast blendować, możesz pociąć miętę (najlepiej nożyczkami do ziół) i utrzeć łyżką z odrobiną jogurtu i soli w małej miseczce lub możesz ja utrzeć w moździerzu.
  2. Odradzam blendowanie całej porcji jogurtu, ponieważ blendowanie sprawi, że straci swoją gęstość. A jeśli chodzi o ucieranie: w dużej ilości jogurtu trudniej będzie utrzeć miętę. Zatem najlepiej najpierw użyj jaknajmniejszej ilości jogurtu, a potem dodaj pozostałą część i już tylko wymieszaj – wówczas sos będzie dość gęsty.
  3. Jeśli chcesz bardzo gesty, część jogurtu zastąp twarogiem (koniecznie zblenduj) lub naturalnym serkiem homogenizowanym.


MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz