niedziela, 14 grudnia 2014

Fasolowe kulki

Są świetną przekąską na ciepło lub na zimno. Sprawdzają się na tzw. „stojących” imprezach, na których niekoniecznie są dostępne talerze i sztućce. Fasolową kulką możesz częstować jak ciasteczkami. Każdy bierze własnymi palcami, zjada i najprawdopodobniej jego palce sięgają po następną J. Najlepiej zaserwować do nich słupki świeżych, chrupiących warzyw, np. marchewki, kapusty pekińskiej, ogórka, papryki, kalarepy. Doskonale smakują z sosami jogutrowymi. My najbardziej lubimy z miętowym. Podane na talerzu razem z kaszą/ryżem oraz surówką/sałatką mogą być obiadem. Możesz je zabrać ze sobą do biura – świetnie odgrzewa się je w mikrofalówce. Oczywiście możesz je też razem z sałatką i sosem zawinąć w pitę i mieć prawie arabską przekąskę – smakuje podobnie do falafela.
Fasolowe kulki są bardzo proste w przygotowaniu. Jest jednak jeden szkopuł: trzeba o nich pomyśleć dzień wcześniej i namoczyć fasolę. Oczywiście jeśli nie masz czasu możesz użyć fasoli z puszki, ale rekomenduję namaczanie :)
Czas: ok. 45 min. (przygotowanie ok. 15 min, pieczenie ok. 30 min)
Zaangażowanie: niewielkie
Ilość: ok. 12-15 niedużych kulek (porcja dla 2-3 osób)

CO POTRZEBUJEMY

     lub     lub

SKŁADNIKI
Jeśli zamiast piec, będziesz smażyć: 


fasola biała – ½ kg
woda - sporo (ok 4-6 litrów)
natka pietruszki – ok. 1 szkl. (najlepsza będzie świeża, ale może też być mrożona)
oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
sok z cytryny – 1-2 łyżki
czosnek – 1 ząbek
mąka kukurydziana lub ziemniaczana – 1 łyżka.
sól – 1/4-1/3 łyżeczki

inne przyprawy: po szczypcie lub dwóch chili, gałka muszkatołowa, cząber, kumin (to nasz ulubiony zestaw do fasolowych kulek, ale możesz użyć innych smaków w ilościach wedle uznania)

Jeśli zamiast piec, będziesz smażyć kulki, potrzebny będzie olej w dużych ilościach. Ilość zależna od wielkości naczynia.


PRZYGOTOWANIE
  1. Fasolę opłucz, odsącz i zalej zimną wodą ok. 8-10 cm ponad powierzchnię fasoli (fasola pęczniejąc, może zwiększyć objętość nawet dwukrotnie). Odstaw na 8-10 godzin. 



  2. Namoczoną fasolę odsącz, opłucz, włóż do garnka, zalej wodą ok. 4-6 cm ponad powierzchnię fasoli (woda będzie parować) i gotuj pod przykryciem aż zmięknie (40-60 min).
  3. Ugotowaną fasolę odsącz i odstaw do ostudzenia.
  4. Jeśli używasz świeżej natki, opłucz ją, osusz i posiekaj. Nie trzeba drobno siekać, bo całość będzie mielona/blendowana.
  5. Ząbek czosnku obierz i pokrój. Nie trzeba drobno kroić, bo całość będzie mielona/blendowana.
  6. Do ostudzonej fasoli wlej oliwę, sok z cytryny, wrzuć natkę i czosnek, wsyp sól i inne przyprawy.
  7. Zmiel lub zblenduj wszystko na gładką masę. Możesz spróbować i ewentualnie dodać przypraw.
  8. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  9. Przygotuj blachę wyłożoną papierem i nagrzej piekarnik do 180 st. C. Jeśli nie będziesz piec tylko smażyć kulki w głębokim oleju, rozgrzej olej na wolnym ogniu do temperatury ok. 180 st. C.
  10. Dłońmi zwilżonymi wodą formuj kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i układaj na blasze.
  11. Na środku każdej kulki zrób wgłębienie. Najlepiej wychodzi, gdy robisz to dość grubym trzonkiem drewnianej łyżki, ale możesz użyć do tego palec. Wgłębienia nie są obowiązkowe, ale będą doskonałym miejscem na sos.
  12. A. Pieczenie: kulki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do delikatnego zarumienienia. Nie czekaj aż kulki się mocno zarumienią, bo wyschną na wiór. Powinno wystarczyć 20-30 min. Jeśli przygotowujesz podwójną porcję, czas pieczenia wydłuż do 30-40 min. B. Smażenie: ostrożnie układaj kulki na mocno rozgrzanym oleju. Smaż aż będą mocno rumiane (ok. 3-5 min.) obracając je co chwilę. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju.
  13. Upieczone lub usmażone kulki podawaj z sosem jogurtowym (miętowym, czosnkowym lub innym), ze słupkami świeżych warzyw (marchew, kalarepa, kapusta pekińska, papryka, ogórek). Możesz też zrobić z nich danie obiadowe podając na kaszy (pęczak, jaglana, bulgur lub kus-kus) z dodatkiem surówki.
 

MIŁEGO I SMACZNEGO :)



    1 komentarz :

    1. Wspaniale się sprawdziły na urodzinowej imprezie

      OdpowiedzUsuń