To cieniutkie, chrupiące placki pieczone lub smażone. Doskonałe do sałatek, zup, kremowych, dipów lub past. Sprawdza się tez jak potrzebujesz po prostu coś pochrupać.
Zwykle robię trochę większą ich
ilość na zapas, gdy cokolwiek innego piekę w piekarniku. W ramach efektywnego
wykorzystania energii nagrzanego piekarnika lubię upiec „dwie pieczenie na
jednym ogniu,” a jedną z nich mogą być podpłomyki.
Gdy potrzebujesz podpłomyków,
nie masz ich w zapasach i akurat nic nie pieczesz, a dla samych podpłomyków nie
chce ci się nagrzewać piekarnika, możesz je zrobić na patelni.
Czas: 30-40 min
Zaangażowanie: spore
Ilość: 3-4 porcje.
CO POTRZEBUJEMY
Jeśli nie masz wałka do cista nie smuć się tylko zrób sobie wałek
SKŁADNIKI
- Mąka pszenna jasna - 3-4 łyżki
- Mąka żytnia pełnoziarnista - 3-4 łyżki (możesz ją zastąpić 4-5 łyżkami mąki pszennej)
- Sól – ¼ łyżeczki
- Oliwa – 1-2 łyżki
- Woda – ok. 1/2 szklanki
- Ewentualnie odrobina oleju do nasmarowania patelni
PRZYGOTOWANIE
1. Mąkę
wymieszaj z solą, dolej oliwę i połowę wody.
2. Zagnieć gładkie, dość twarde, ale elastyczne
ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosyp mąkę, Jeśli za twarde, dolej wodę.
4. Podziel ciasto na 4-5 kawałków. Każdy kawałek
rozwałkuj bardzo cienko - placki powinny być prawie przezroczyste. Najlepiej aby ciasto lekko prześwitywało. Jeśli
będziesz piec podpłomyki na patelni, dostosuj wielkość placków do jej średnicy.
Jeśli będziesz je piec w piekarniku możesz podzielić na dowolne kawałki,
rozwałkować na różne kształty mniejsze lub większe.
5. Nagrzej piekarnik do 200-220oC
6. Cienkie placki układaj na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia
7. Wstaw do piekarnika
8. Jeśli się lekko zrumieniły, wyjmij. Jeśli są
bardzo blade, zostaw jeszcze na 2 minuty, ale kontroluj ich stan, ponieważ
szybko mogą zbrązowieć, a wtedy będą gorzkie.
5. Rozgrzej patelnię. Jeśli na twojej patelni nie
możesz smażyć bez tłuszczu, użyj odrobinę oleju.
6. Cienkie placki układaj ostrożnie na mocno
rozgrzanej patelni
7. Smaż po 1-2 minuty po każdej ze stron.
8. Zdejmij ostrożnie z patelni.
No i masz chrupiące podpłomyki
Ostudzone
podpłomyki możesz przechowywać kilkanaście dni w papierowej torbie w suchym
miejscu.
To przepis
na podpłomyki naturalne. Możesz urozmaicać ich smak dodając do ciasta różne
przyprawy, np. drobno zmielony kminek lub oregano. Zachęcam do
eksperymentowania i dzielenia się wnioskami i smakami :)
Pycha!
OdpowiedzUsuńPodpłomyki bardzo mi smakują, nawet same, a co dopiero z czymś!
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuń