wtorek, 11 sierpnia 2015

Konfitura z płatków róży

Jej obłędny smak doda Waszym deserom, zwłaszcza lodom, wykwintności. Jej niebiański aromat w zimowej herbatce będzie przypominał lato.
Już w ubiegłym roku obiecywałam przepis na płatki róży, ale zanim udało się wybrać na dobre zbiory, róże przekwitły. Teraz zupełnym przypadkiem, podczas spaceru niezagospodarowaną częścią wybrzeża bałtyckiego udało się zebrać trochę płatków dzikiej róży. Dzikie róże jeszcze intensywnie kwitną, wiec zachęcam do spaceru poza miasto i zebranie różanych płatków. Ważne jest, aby zbierać róże tylko z krzewów rosnących z dala od ulic i dymiących kominów. Te miejskie raczej się nie nadają, nawet z parków, ponieważ mogą być traktowane różnymi opryskami. Zbierajcie płatki dojrzałe, właściwie z przekwitających kwiatów. Poznacie je po tym, że nie trzeba ich zrywać, wystarczy dotknąć, a płatki same spadają do podstawionego koszyczka. Młode kwiaty zostawcie pszczołom.

Czas przygotowania: ok ok 50 min (w tym ok 40 min odszypułkowanie płatków) 
Zaangażowanie: niewielkie
Ilość: 2 słoiczki 125 ml


CO POTRZEBUJEMY


SKŁADNIKI


  • płatki dzikiej róży: 2,5-litrowy pojemnik luźno ułożonych płatków, co powinno dać ok. 1-litrowy pojemnik odszypułkowanych, lekko ugniecionych płatków.
  • cukier – niepełna szklanka 200 ml
  • cytryna – ½ niedużej sztuki
  • wódka – mały kieliszek, ok. 25 ml





PRZYGOTOWANIE





  1. Płatki opłucz, odsącz na sicie i osusz, np. przykładając ręczniki papierowe lub czekając aż same przeschną płasko rozsypane.Osuszone płatki należy odszypułkować, czyli pozbawić je białych końcówek, którymi wrastały w podstawę kielicha. Najlepiej szypułki poodcinać nożyczkami. Pozostawienie szypułek nada konfiturze dość gorzkiego posmaku, ale jeśli komuś to nie przeszkadza, nie jest to obowiązkowe ich usuwanie.
  2. Do odszypułkowanych płatków dodaj cukier, wódkę i sok z cytryny.
  3. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  4. Wyparz słoiczki oraz nakrętki, osusz.
  5. Przełóż konfiturę do gorących słoiczków i dokładnie zakręć.
  6. Twoja konfitura jest gotowa.
W takiej postaci przechowała się w lodówce rok. (była dobrze ukryta).



MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz