sobota, 22 sierpnia 2015

Soczewica w pszennej toritlii

To fajna przekąska – zwłaszcza przygotowywana i jedzona w miłym towarzystwie. Czasem jadamy je na śniadanie, czasem na lunch lub kolację, a czasem bo jest okazja do posiedzenia, pogadania i pojedzenia. Oczywiście możecie użyć placków kupionych w sklepie, ale zachęcam do ich samodzielnego przygotowania – prawdopodobnie potem już nigdy nie będą wam smakować te pakowane. W takie placki możecie zawijać różne pasty, kawałki mięsa, warzyw. Tym razem soczewica – ma sporo białka, nie trzeba jej wcześniej moczyć i krótko gotuje się ją. Do soczewicy dołączył sos jogurtowo-miętowy, bo jeszcze zostało trochę „dzikuski” z ostatniego spaceru do Morysina.


Ilość: dla 3-4 osób (6-7 tortilli)
Czas: 45-60 minut
Zaangażowanie: dość wymagające


CO POTRZEBUJEMY:


 SKŁADNIKI: 

Ciasto na tortille
  • mąka – 6-7 czubatych łyżek (zwykle używam różnych rodzajów mąki, tu: 3 łyżki pełnoziarnistej, 4 łyżki białej, ale możecie mieszać dowolnie lub zrobić z samej białej)
  • ciepła woda – ok. 1 szkl.
  • drożdże świeże – ok. 1 łyżeczki
  • sól - ¼ łyżeczki
  • cukier - ¼ łyżeczki
  • oliwa lub olej – ok. 1 niepełna łyżka

Farsz:
  • soczewica – ok. 150 g (niepełna szkl.)
  • curry – 2 płaskie łyżeczk
  • iimbir – ¼ łyżeczki
  • chili – 1/4 łyżeczki
  • oliwa – 2 łyżki
  • woda do ugotowania soczewicy
  • różne świeże chrupiące warzywa (tu wykorzystałam: 1/2 małej cukini, 1/3 papryki czerwonej, 1/3 papryki białej,  1 duży liść sałaty lodowej, garść rukoli)

Sos miętowy:
  • Jogurt naturalny – 6-8 łyżek
  • Listki świeżej mięty – garść
  • Sól – szczypta
  • Cukier – szczypta
Możecie użyć innego sosu, np. bazyliowego, koperkowego, czosnkowego lub poprostu jogurtu naturalnego lekko posolonego. A w wersji wegańskiej sosu pomidorowego, z avokado lub pesto, np. pietruszkowego.


PRZYGOTOWANIE:
  1. Z 1/3 szklanki ciepłej wody z ¼ łyżeczki cukru, ¼ łyżeczki mąki i 1 łyżeczki drożdży przygotuj zaczyn drożdżowy w miseczce lub szklance. Odstaw na ok. 5 minut aż drożdże zaczną „pracować” (spienią się)
  2. Mąkę wysyp na stolnicę, do płaskiej miski, na duży talerz lub blat.
  3. Do mąki dodaj ok. ¼ łyżeczki soli. Wymieszaj.
  4. Zrób dołek. Wlej do tego dołka zaczyn drożdżowy, niepełną łyżkę oliwy, ½ szkl. wody. Zagniataj ciasto. W miarę potrzeby dodaj wodę lub mąkę aż otrzymasz zwarte, elastyczne ciasto.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  6. Soczewicę opłucz zimną wodą i odsącz na drobnym sicie. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą tak aby wodą sięgała ok. 2-3 cm  ponad soczewicy. Zagotuj, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu ok. 15 minut. Jak się ugotuje, zostaw pod przykryciem, żeby nie ostygłą.
  7. Przygotuj sos miętowy.
  8. Umyj i osusz warzywa. Pokrój w kawałki – wielkość i kształt uzależniona od preferencji. Poukładaj w naczyniu, w którym je podasz.
  9. Mocno rozgrzej patelnie, Nie dodawaj tłuszczu.
  10. Ciasto prawdopodobnie podwoiło swoją objętość. Odrywaj dłonią posmarowaną olejem kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkuj na bardzo cienki placek o średnicy dopasowanej do patelni.
  11. Cienkie placki piecz kolejno na mocno rozgrzanej, suchej patelni po ok. 1 min. z każdej strony. Jeśli placki będą zbyt długo się piec, będą bardziej chrupiace, ale też trudno będzie je zawinąć, bo się pokruszą. Placki powinny być elastyczne. Kiedy placki będą się mocno „zapowietrzać”, można je „odpowietrzać” delikatnie przygniatając drewnianą łopatką.
  12. Gotowe placki układaj na dużym talerzu jeden na drugim.
  13. Do ugotowanej soczewicy wsyp przyprawy oraz oliwę i dokładnie wymieszaj. Podczas mieszania z soczewicy utworzy się pure. Jeśli chcesz bardzo gładką masę, możesz zblendować. Przełóż pure z soczewicy do miseczki lub innego naczynia, w którym je podasz
  14. To już komplet składników. Najlepiej ustawicie je wszystkie na stole i bawcie się w zwijanie J






 MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz