Bób możesz obrać jeszcze przed ugotowaniem. Osobiście nie
stosuję tej metody, ponieważ wówczas podczas gotowania traci się więcej witamin
i minerałów. Wolę wyłuskiwać bób z łupin po ugotowaniu, jak trochę przestygnie.
OBIERANIE BOBU SUROWEGO
- Zagotuj wodę. Ilość zależy od ilości bobu. Woda powinna całkowicie przykryć bób. Ja do 1 kg wody biorę ok. 2 l wody.
- Ziarna bobu.
- Wrzącą wodę zdejmij z ognia.
- Wrzuć bób do wrzątku.
- Pozostaw w nim 1-2 minuty.
- Odsącz na durszlaku.
- Przelej bardzo zimna wodą. Możesz też na chwilę (10-20 sekund) wrzucić bób do garnka lub miski z wodą i kawałkami lodu.
- Odsącz bób na durszlaku.
- Lekko natnij ziarno bobu,
- Wyciśnij ziarno bób z łupiny. Ziarno powinno wyjść przez nacięcie. Możesz też zdjąć łupinę przy pomocy noża.
- Powtórz czynność z każdym nasionem.
OBIERANIE BOBU UGOTOWANEGO
- Świeżo ugotowany bób odsącz na durszlaku.
- Przelej bardzo zimna wodą. Możesz też na chwilę (10-20 sekund) wrzucić bób do garnka lub miski z wodą i kawałkami lodu.
- Odsącz bób na durszlaku.
- Lekko natnij ziarno bobu,
- Wyciśnij ziarno bób z łupiny. Ziarno powinno wyjść przez nacięcie. Możesz też zdjąć łupinę przy pomocy noża.
- Powtórz czynność z każdym nasionem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz