piątek, 15 sierpnia 2014

Jak obrać bób ze skórki

Bób możesz obrać jeszcze przed ugotowaniem. Osobiście nie stosuję tej metody, ponieważ wówczas podczas gotowania traci się więcej witamin i minerałów. Wolę wyłuskiwać bób z łupin po ugotowaniu, jak trochę przestygnie.









OBIERANIE BOBU SUROWEGO

  1. Zagotuj wodę. Ilość zależy od ilości bobu. Woda powinna całkowicie przykryć bób. Ja do 1 kg wody biorę ok. 2 l wody.
  2. Ziarna bobu.
  3. Wrzącą wodę zdejmij z ognia.
  4. Wrzuć bób do wrzątku.
  5. Pozostaw w nim 1-2 minuty.
  6. Odsącz na durszlaku.
  7. Przelej bardzo zimna wodą. Możesz też na chwilę (10-20 sekund) wrzucić bób do garnka lub miski z wodą i kawałkami lodu.
  8. Odsącz bób na durszlaku.
  9. Lekko natnij ziarno bobu,
  10. Wyciśnij ziarno bób z łupiny. Ziarno powinno wyjść przez nacięcie.  Możesz też zdjąć łupinę przy pomocy noża.
  11. Powtórz czynność z każdym nasionem.


OBIERANIE BOBU UGOTOWANEGO
  1. Świeżo ugotowany bób odsącz na durszlaku.
  2. Przelej bardzo zimna wodą. Możesz też na chwilę (10-20 sekund) wrzucić bób do garnka lub miski z wodą i kawałkami lodu.
  3. Odsącz bób na durszlaku.
  4. Lekko natnij ziarno bobu,
  5. Wyciśnij ziarno bób z łupiny. Ziarno powinno wyjść przez nacięcie.  Możesz też zdjąć łupinę przy pomocy noża.
  6. Powtórz czynność z każdym nasionem.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz