sobota, 8 listopada 2014

Ciasteczka owsiane z lnem i sezamem

Lubimy ciasteczka, zwłaszcza te „zdrowsze”. Lubimy je przekąszać, smakować, pożerać. Uwielbiamy nimi częstować. Czasem ciasteczka wychodzą cudne, innym razem trochę twarde, a jeszcze innym ciut gliniaste, albo się rozpadają, ale z ich pieczenia zawsze jest frajda.


Dziś ciasteczka owsiane w wersji wzbogaconej siemieniem lnianym i sezamem. Te wychodzą zawsze. W tej wersji przygotowaliśmy już kolejny raz, bo tak bardzo wszystkim posmakowały. A miały być bardziej „zdrowe” niż smaczne ;). Ich lekko miodowy smak okazał się kompletny. Oczywiście możecie dodać jakąś przyprawę (cynamon, imbir, kardamon, anyż) i upiec aromatyczne ciasteczka.

Świetnie się sprawdzają jako tzw. „zdrowa” przekąska. Fajnie mieć takie ciacho przy sobie, gdy głód dopadnie. Świetnie odpędzają mój pobasenowy wilczy głód. Kilka ciasteczek, do tego kefir, jogurt lub sok owocowy bywa pysznym śniadankiem, gdy nie ma czasu na inne.


Zachęcam do wspólnego pieczenia, najlepiej razem z dziećmi. Potem dzieci będą mogły zabrać do szkoły coś słodkiego i nie będzie to baton z mnóstwem cukru, tłuszczu i zestawem trudnowymawialnych substancji chemicznych.




Zaangażowanie: umiarkowane

Czas: ok 1 h (ok. 15 min. przygotowanie ciasta, ok. 30 min uformowanie ciasteczek, ok. 15 min. pieczenie)
Ilość: 17-20 ciasteczek

CO POTRZEBUJEMY:


SKŁADNIKI:
            lub      opcjonalnie 





  • Płatki owsiane górskie – 1 czubata szklanka
  • Sezam – 1/3 szklanki
  • Siemię lniane – ¼ szklanki
  • Miód płynny – 3-5 łyżek
  • Masło– ok. 50 g czyli ok. 1/5 kostki
  • Jajo – 1 szt.
  • Sól – ¼ łyżeczki
  • Soda – ½ łyżeczki
  • Przyprawa, np. cynamon, kardamon, anyż, imbir
  • W pogotowiu odrobina zimnej wody
do wersji wegańskiej


Wersja wegańska:
Nie dodawaj jajka. Zamiast jajka użyj 2-3 łyżek oleju słonecznikowego
Zamiast masła użyj margaryny lub oleju słonecznikowego.
Zamiast miodu użyj syropu, np. z agawy
Wersja aromatyczna:
Dodaj ulubioną przyprawę, np. wanilię, cynamon, imbir, kardamon, anyż.






PRZYGOTOWANIE:
  1. Siemię lniane wrzuć do Bendera i blenduj na najwyzszej mocy 1-2 minuty od czasu do czasu potrząsając.
  2. Do siemienia dorzuć płatki owsiane. Blenduj na maksymalnej mocy razem ok. 1-2 minuty od czasu do czasu potrząsając. Nie muszą być całkowicie zmielone.
  3. Dodaj pozostałe sypkie składniki: sezam, sól, sodę, ewentualnie przyprawy i wymieszaj łyżką lub blenduj na maksymalnej mocy  jeszcze 1-2 minuty.
  4. Rozpuść w rondelku masło lub margarynę. Nie może być gorące.
  5. Do sypkich produktów dodaj rozpuszczone maso/margarynę lub olej, miód i ewentualnie jajo. Wymieszaj dokładnie łyżką, aby składniki połączyły się. Gdyby masa była zbyt sztywna do wymieszania dolej trochę zimnej wody. Tylko nie przesadź z wodą – masa powinna być bardzo gęsta.
  6. Zamocz dłonie w ciepłej wodzie i strząśnij z nich nadmiar wody. Do wilgotnych dłoni ciasto nie powinno się
    przyklejać.
  7. Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
  8. Z odrobiny ciasta uformuj małą kulkę (najlepiej wielkości niedużego orzecha włoskiego). Połóż kulkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz dnem szklanki. Ciasteczko powinno mieć 3-9 mm grubości.
  9. Powtarzaj czynność, aż zabraknie ciasta. Powinno wyjść ok. 18 niedużych ciasteczek.
  10. Wstaw blachę z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika i
    piecz ok. 12 min.  Ciasteczka powinny lekko zarumienić się. Jeśli po tym czasie są jeszcze blade, piecz je jeszcze 3-5 minut.
  11. Wyjmij z piekarnika blachę z ciasteczkami, poczekaj aż trochę przestygną (min. 30 min.), zdejmij z blachy i  cieszcie się pysznymi "zdrowymi" ciasteczkami.



MIŁEGO I SMACZNEGO :)

2 komentarze :

  1. Czy ciasteczka po upieczeniu są kruche.?🤔Bo właśnie takie lubię😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ciasteczka wg przepisu, tylko zamiast miodu dałam 2 łyżki cukru i 2 łyżki erytrytolu (po 40 g) wyszły pyszne, jestem ciekawa jakie będą jutro.

    OdpowiedzUsuń