niedziela, 17 sierpnia 2014

Pasta marchewkowa

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w Europie. Może być chrupana na surowo, gotowana, smażona, spożywana w postaci soków, Pyszna jest też pasta z marchewki, którą możną smarować pieczywo, naleśniki, krakersy, podpłomyki albo po prostu wyjadać łyżeczką. Pasta z marchewki przyda się na śniadanie lub kolację. Jest też doskonała na piknik – na świeżym powietrzu wybitnie smakuje na podpłomykach lub krakersach.
Pastę z marchewki polecam szczególnie dla dzieci, które nie lubią jarzyn i na widok marchewki reagują ucieczką lub płaczem. Możliwość aranżowania kanapek z pastą z wykorzystaniem różnych świeżych warzyw w różne gęby zwykle jest dla dzieci na tyle atrakcyjna, ze zapominają o swojej awersji do pomarańczowego warzywa.

Czas: 30-40 minut. Jeśli masz już ugotowaną marchewkę, wystarczy 5-10 minut.
Zaangażowanie: minimalne
Ilość: 3-5 porcji

CO POTRZEBUJEMY:



SKŁADNIKI:

  • Marchew – 4 -5 szt.; 
  • Opcjonalnie pomarańcza – ½ szt.;
  • Imbir – najlepiej 2-3 centymetrowy kawałek świeżego, czyli ok. 1 łyżeczki utartego, ale może być też ¼-1/2 łyżeczki sproszkowanego suszonego;
  • Masło – 2-3 łyżki. Można je zastąpić oliwą z oliwek;
  • Sól – 1 szczypta;
  • Chili – 1-2 szczypty;
  • Cukier – ½ łyżeczki.
PRZYGOTOWANIE:
  1. Marchewki dokładnie umyj (ja czyszczę szczoteczką). Możesz je obrać, ale nie jest to konieczne. Ze skórką zachowają więcej witamin
  2. Jeśli używasz pomarańczy, dokładnie ją umyj, wyszoruj i sparz. Wystarczy połówka pomarańczy. Pokrój ją na duże kawałki najlepiej razem ze skórką
  3. Oczyszczone marchewki ugotuj razem z ewentualną pomarańczą. Ja robię to na parze, ale można tradycyjnie w wodzie. Najlepiej gotować marchew w całości – wówczas gotuje się trochę dłużej, czyli 15-30 min. W zależności od wielkości. Jeśli pokroisz marchew w kawałki wystarczy 8-15 minut.. Marchew powinna być bardzo miękka, prawie rozgotowana.
  4. Ugotowaną marchew wraz z ewentualną pomarańczą odsącz i pokrój , jeśli była gotowana w całości.
  5. Pokrojoną (może być gorąca) marchew wraz z ewentualną pomarańczą włóż do miseczki.
  6. Dodaj masło, chili, sól, cukier, imbir. Jeśli używasz świeżego imbiru, utrzyj go na tarce o drobnych oczkach i dodaj razem z sokiem do marchewki.
  7. Całość zblenduj na gładką masę.
  8. Twoja pasta jest gotowa.
  9. Możesz ją udekorować zieloną pietruszką, kolendrą lub bazylią.
  10. I podawać z pieczywem, np. podpłomykami w towarzystwie świeżych chrupiących warzyw (rzodkiewki, papryki, sałaty, ogórka, kalarepki).
  11. Jeśli pasta służy do robienia tradycyjnych kanapek, zachęcam do układania kanapkowych twarzy, co bawi nie tylko najmłodszych. Takie twarze inspirują do innych zabaw pobudzających wyobraźnię, np. w zgadywanie jaką emocję wyraża  twarz czy też czyja to twarz. Zachęcam do wspólnej zabawy przy jedzeniu.





Zachęcam do degustowania  modyfikowania pasty. Można dodawać inne dodatki, zastępować jedne przyprawy innymi. Np. warto spróbować pasty ze sporą ilością listków kolendry zamiast imbiru. Koniecznie podzielcie się swoimi degustacjami i każdym odkrytym smakiem J



MIŁEGO I SMACZNEGO :)








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz