czwartek, 29 października 2015

CIASTO DYNIOWE


Dynia, dynia, dynia - ostatnio w naszej kuchni rozpanoszyła się mocno. Dziś słodkie ciasto dyniowe. Wyszło delikatne, kremowe, słoneczne... Wygląd i smak przywołuje wspomnienia lata. Robi się je szybciutko – pod warunkiem, że macie upieczoną i ostudzoną dynię.  Inspiracją było amerykańskie pumpkin pie. Mocno zmodyfikowane z myślą o bezglutenowych znajomych..Glutenową wersją na kruchym słonym spodzie podzielę się innym razem, bo ciasto dyniowe jest dobre nie tylko na Helloween :)


Trudność: umiarkowana
Czas: 30 min przygotowanie + 1,5 h pieczenie + studzenie
Ilość: tortownica o średnicy 24 cm, czyli 9 sporych porcji

CO POTRZEBUJEMY



SKŁADNIKI:
dynia pieczona – ok. 1,5 kg (4-litrowy pojemnik puree z dyni)
jaja – 4 duże szt.
cukier – 6 łyżek
mąka kukurydziana – 6 łyżek
pomarańcza – 1 szt.
cytryna – 1 szt.
śmietanka 30% - ok. 150 ml
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
sól – ¼ łyżeczki
imbir – 1 łyżeczka płaska
kardamon – ½ łyżeczki
zmielone suszone skórki pomarańczy, cytryny i grejfruta – 2 łyżeczki (jeśli nie masz suszonych skórek, dodaj więcej startej skórki ze świeżej cytryny i pomarańczy i dodatkowo ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki cynamonu)


PRZYGOTOWANIE
  1. Nagrzej piekarnik do 180ºC
  2. Zblenduj lub rozgnieć/zmiel pieczoną dynię na gładką masę.
  3. Dodaj startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny i z połowy pomarańczy, cukier, przyprawy. Blenduj jeszcze chwilę.

  4. Umyj jaja. dodaj do masy dyniowej razem ze śmietanką.
  5. Dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem.
  6. Dodaj mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  7. Przygotuj tortownicę - wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem rzepakowym. Jeśli używasz formy silikonowej lub ceramicznej, papier będzie zbędny.
  8. Przelej masę do formy i wyrównaj łyżką
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 h 30 min.
  10. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze 15 min.
  11. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Chłodne ciasto wstaw do lodówki.
  12. Możesz polać lukrem, np. pomarańczowym lub roztopioną białą czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Polecam wycięcie prostego „helloweenowego” szablonu ze sztywnego papieru i posypanie ciasta pudrem przez ten szablon.

Dodatkowo:
  • Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
  • Zamiast jednej dużej formy możesz użyć małych foremek lub część masy wlać do dużej a część do małych – będą dyniowe babeczki.






















MIŁEGO I SMACZNEGO :)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz