sobota, 12 marca 2016

Kotlety warzywno-gryczane

To jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie jarzyn pozostałych po przygotowaniu bulionu warzywnego oraz kaszy, której wyszło za dużo do wczorajszego obiadu – nie ważne celowo czy niechcący J. Bazą jest ugotowana włoszczyzna (marchew, cebula, por, pietruszka, seler) oraz kasza gryczana – może być też pęczak, jaglanka lub inna kasza. Do tej bazy możecie dodawać rózne warzywa ugotowane, uduszone lub surowe: kapusta, seler naciowy, ziemniaki, kalafior, brokuły, jarmuż. Jeśli nie mam w lodówce ugotowanych warzyw, specjalnie do kotletów gotuję je na parze. Dla podbicia wartości odżywczych,  zwłaszcza uzupełnienia białka, dorzucam ugotowane strączkowe, np. fasolę, soczewicę, soję, ciecierzycę. Oczywiście obowiązkowo dodać trzeba przyprawy. Tu również obowiązuje pełna dowolność. Poza solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem polecam ziółka, np. majeranek, cząber, tymianek... U nas tym razem świeża szałwia. Generalna zasada – dodajecie co macie i lubicie J. Aromatyczne warzywno-gryczane kotlety polane sosem, np. salsą warzywną, chrzanowo-jogurtowym, pomidorowo-śmietanowym, pieczarkowym) i podane z ulubiona surówką (choćby poszatkowaną kapustą skropioną oliwą) będą pożywnym wegetariańskim daniem.


Trudność; umiarkowana
Czas przygotowania: ok. 30 min. (jeśli masz ugotowane i wystudzone warzywa oraz kaszę)
Ilość:  6-7 dużych kotletów – porcja dla 2-3 osób

CO POTRZEBUJEMY

SKŁADNIKI:

Na kotlety:

ugotowana marchew – 3-4 szt.;
ugotowana pietruszka – 1 szt.;
ugotowany seler korzeniowy –1/2 - 1 szt.;
ugotowana cebula – 1 szt. duża;
ugotowana fasola – 1 szkl.;
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 3-4 łyżki;
mąka pszenna – 2 łyżki;
mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
ugotowana kasza gryczana – 1½-2 szklanki - najlepiej biała, ale może być też prażona lub dowolna gruba kasza ugotowana na sypko, np. pęczak, jaglana;
czosnek – 2 ząbki;
sól – ¼ - 1/3 łyżeczki;
pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony) - 1/3 łyżeczki;
gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo utarta) - ¼ łyżeczki;
dowolna ziołowa przyprawa świeża i/lub suszona (np. szałwia, cząber, majeranek, tymianek) – kilka gałązek świeżej lub 1- 1½ łyżeczki suszonej;
olej do smażenia;
opcjonalnie liście świeżego szpinaku lub rukoli, roszponki lub kiełków do dekoracji.


NA SOS (2 przykładowe)

Salsa warzywna:
papryka czerwona – ½ szt.;
cebula – 1 szt.;
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka.
sól – 2-3 szczypty;
chilli – 2 szczypty.



Sos śmietonowo/jogurtowo-pomidorowy:
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka 
jogurt naturalny lub gęsta śmietana - 4 łyżki
sól - szczypta
cukier: 1/4 łyżeczki

NA SURÓWKĘ::
biała kapusta – ¼ niedużej główki;
koperek – 2 gałązki;
oliwa z oliwek extra vergin – 2 łyżki.






PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotowane warzywa zblenduj z oliwą/olejem, czosnkiem i przyprawami.
  2. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką
  3. Dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj łyżką.
  4. Przygotuj sos, np. salsę  z cebuli, papryki i pomidorów
  5. Przygotuj surówkę – może być np. poszatkowana biała kapusta z koperkiem skropiona oliwą albo porwana sałata z pomidorami, ogórkiem kiszonym, papryką świeżą skropiona sosem winegret.
  6. Rozgrzej olej na patelni.
  7. Przygotuj 2 czyste łyżki i widelec
  8. Nabierz na łyżkę dość dużą porcję (duża, bardzo czubata łyżka) masy na kotlety i przy pomocy drugiej łyżki zsuwaj na rozgrzaną patelnię. Lekko poprzygniataj widelcem. Powtarzaj do wykorzystania całej masy na kotlety. 
  9. Smaż na niezbyt dużym ogniu ok. 7-10 minut.
  10. Ostrożnie obróć łopatką kotlety na drugą stronę i smaż jeszcze 5-8 minut.
  11. Zdejmuj kotlety z patelni i układaj je na talerzu, na którym możesz rozrzucić kilka liści szpinaku lub roszponki, rukoli, sałaty.
  12. Polej sosem i podaj s surówką.















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz