piątek, 16 października 2015

LUKIER

Lukier jest dobry nie tylko do dekorowania pierniczków. Świetnie sprawdza się jako polewa do ciasta np. piernika lub sernika.  Polewamy nim kremowe desery, ozdabiamy naleśniki i babeczki. Robi się go błyskawicznie. W zależności od dodatków może mieć różne smaki i kolory. Podstawą jest cukier puder rozpuszczony w niewielkiej ilości płynu, np. wody, alkoholu, soku owocowego lub warzywnego. Odrobinka soku wiśniowego (lub z innych intensywnie czerwonych owoców) zabarwi biały lukier na różowo. Lukier na bazie soku z buraków będzie bardziej czerwony, na bazie soku z marchewki – pomarańczowy. Sok z owoców czarnego sprawi, że lukier będzie fioletowy. Dodaj do lukru pomarańczowego szczyptę szafranu lub kurkumy dla żółtego koloru. Ostatecznie możesz wykorzystać barwniki spożywcze, dostępne w sklepach, ale polecam naturalne, pomimo że dzięki gotowcom kolory będą bardziej intensywne.


SKŁADNIKI:
Składniki:
Płyn (alkohol, sok owocowy lub warzywny, woda) – ok. 50 ml
Cukier puder – 5-8 łyżeczek
Dodatki, np. kakao, przyprawy.

PRZYGOTOWANIE
  1. Płyn wlej do filiżanki, małej miseczki lub szklanki.
  2. Dodaj 4 łyżeczki cukru pudru i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Powinna mieć dość gęstą, półpłynną, lejącą się konsystencję. Powinna powoli spływać z łyżki. Jeśli lukier jest za rzadki, dodawaj cukier puder aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Jeśli lukier wyszedł zbyt gęsty, dodawaj po łyżeczce wody. Do dekorowania pierniczków lukier powinien być trochę bardziej gęsty.
  3. Możesz dekorować desery.
UWAGA! Lukier zastyga w temperaturze pokojowej. Przygotuj lukier tuż przed użyciem., ponieważ pozostawiony w filiżance/szklance/miseczce, zastygnie zanim go użyjesz. Jeśli przygotowany został trochę za wcześnie, wstaw go do lodówki.
 

LUKIER KAKAOWY Z ALKOHOLEM
Składniki:
alkohol (rum, amaretto lub wódka) – ok. 50 ml
kakao naturalne – 1 łyżeczka
cukier puder – 4-6 łyżeczek

Przygotowanie:
  1. Część alkoholu (1/2) wlej do filiżanki, małej miseczki lub szklanki.
  2. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  3. Wlej pozostały alkohol, dodaj 4 łyżeczki cukru pudru i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Powinna mieć dość gęstą, półpłynną, lejącą się konsystencję. Powinna powoli spływać z łyżki. Jeśli lukier jest za rzadki, dodawaj cukier puder aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Do dekorowania pierniczków lukier powinien być trochę bardziej gęsty.
  4. Możesz dekorować desery.




OZREŹWIAJĄCY LUKIER CYTRUSOWY
Składniki:
Cytryna lub pomarańcza lub grejfrut – ½ szt.
cukier puder – 5-8 łyżeczek

Przygotowanie:
  1. Cytrynę/pomarańczę/grejfrut umyj i wyszoruj. Przekrój, wyciśnij ok. 50 ml soku i przecedź przed drobne sitko do małego naczynia.
  2. Dodaj 5 łyżeczek cukru pudru i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Powinna mieć dość gęstą, półpłynną, lejącą się konsystencję. Powinna powoli spływać z łyżki. Jeśli lukier jest za rzadki, dodawaj cukier puder aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Do dekorowania pierniczków lukier powinien być trochę bardziej gęsty.
  3. Możesz dekorować desery.


 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz