sobota, 5 lipca 2014

Zaczyn drożdżowy

Drożdże to jednokomórkowe grzyby. Od wieków służyły do wypieków, jako składnik zaczynu. Spulchniają i podnoszą ciasto dzięki wydzielaniu dwutlenku węgla podczas fermentacji, którą przeprowadzają. Drożdże nie tylko spulchniają, nadają też wypiekom charakterystyczny smak i aromat. Są przy tym cennym źródłem wielu minerałów i witamin - zwłaszcza z grupy B. Przy jej niedoborach często zaleca się picie napoju drożdżowego. Dlatego drożdże obowiązkowo powinny się znaleźć w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Drożdże są ważnym składnikiem medycyny naturalnej.
Trudno wyobrazić sobie bez drożdży piekarnictwo i cukiernictwo. Któż nie zna smaku i zapachu słodkich drożdżówek, pączków, brioszek, strucli, racuchów, bułeczek, bab świątecznych. Poza tymi słodyczami, bez drożdży nie byłoby pizzy, pasztecików, foccaccii i wielu innych przysmaków.
Do słodkich wypieków najlepszy jest zaczyn na mleku, do słonych - na wodzie.


CO PORZEBUJEMY:

   lub    +


SKŁADNIKI:

Mleko lub woda - 1/4 - 1/3  szklanki
Drożdże świeże - 1 łyżeczka
Cukier - 1/4 płaskiej łyżeczki
mąka - szczypta


WYKONANIE:

  1. Mleko lub wodę      podgrzej do temperatury 50 °C.

A.     Możesz to zrobić w mikrofalówce, wówczas łatwiej zapanować nad temperaturą.

B.     Możesz to zrobić w malutkim garnku na kuchence, wówczas bądź czujny, bo łatwo przegrzać mleko.

  1. Sprawdź temperaturę płynu.
      Oczywiście możesz to zrobić kuchennym termometrem. Jeśli go nie posiadasz, świetnie sprawdzi się w tej roli twój osobisty (czysty) palec – po prostu odrobinę zanurz palec w płynie. Jeśli parzy, poczekaj aż trochę przestygnie, możesz pomieszać, co przyspieszy stygnięcie, możesz też dolać odrobinę zimnego  w. Zbyt gorący płyn sprawi, ze zaparzysz drożdże i nie wyrosną. Jeśli nie odczuwasz wyraźnego ciepła, jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Drożdże lubią ciepełko  i jeśli mleko będzie zbyt chłodne, również nie wyrosną. Kapryśne drożdże ;)

    Jeśli będziesz przelewać płyn z garnka do zimnego naczynia, w którym będą rozpuszczane drożdże, miej na uwadze, że w kontakcie z chłodnym naczyniem, ta odrobina płynu od razu się schłodzi.
  2. Do ciepłego płynu dodaj cukier, mąkę i drożdże. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże rozpuszczą się i powstanie jednolity płyn. Odstaw  do wyrośnięcia. 
  3. Co jakiś czas kontroluj, czy nie chcą wyjść z kubka.
  4. Po ok min. zaczyn powinien zacząć "pracować" Poznacie po tym, że się spieni, co oznacza, że jest gotowy.
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz