Drożdże to jednokomórkowe grzyby. Od wieków służyły do wypieków, jako składnik zaczynu. Spulchniają i podnoszą ciasto dzięki wydzielaniu dwutlenku węgla podczas fermentacji, którą przeprowadzają. Drożdże nie tylko spulchniają, nadają też wypiekom charakterystyczny smak i aromat. Są przy tym cennym źródłem wielu minerałów i witamin - zwłaszcza z grupy B. Przy jej niedoborach często zaleca się picie napoju drożdżowego. Dlatego drożdże obowiązkowo powinny się znaleźć w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Drożdże są ważnym składnikiem medycyny naturalnej.
Trudno wyobrazić sobie bez drożdży piekarnictwo i cukiernictwo. Któż nie zna smaku i zapachu słodkich drożdżówek, pączków, brioszek, strucli, racuchów, bułeczek, bab świątecznych. Poza tymi słodyczami, bez drożdży nie byłoby pizzy, pasztecików, foccaccii i wielu innych przysmaków.
CO PORZEBUJEMY:
SKŁADNIKI:
Drożdże świeże - 1 łyżeczka
Cukier - 1/4 płaskiej łyżeczki
mąka - szczypta
WYKONANIE:
A.
Możesz to zrobić w mikrofalówce, wówczas łatwiej zapanować nad
temperaturą.
B.
Możesz to zrobić w malutkim garnku na kuchence, wówczas bądź
czujny, bo łatwo przegrzać mleko.
- Sprawdź
temperaturę płynu.
Oczywiście możesz to zrobić kuchennym termometrem. Jeśli go nie posiadasz, świetnie sprawdzi się w tej roli twój osobisty (czysty) palec – po prostu odrobinę zanurz palec w płynie. Jeśli parzy, poczekaj aż trochę przestygnie, możesz pomieszać, co przyspieszy stygnięcie, możesz też dolać odrobinę zimnego w. Zbyt gorący płyn sprawi, ze zaparzysz drożdże i nie wyrosną. Jeśli nie odczuwasz wyraźnego ciepła, jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Drożdże lubią ciepełko i jeśli mleko będzie zbyt chłodne, również nie wyrosną. Kapryśne drożdże ;)
Jeśli będziesz przelewać płyn z garnka do zimnego naczynia, w którym będą rozpuszczane drożdże, miej na uwadze, że w kontakcie z chłodnym naczyniem, ta odrobina płynu od razu się schłodzi. - Do ciepłego płynu dodaj cukier, mąkę i drożdże. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże rozpuszczą się i powstanie jednolity płyn. Odstaw do wyrośnięcia.
- Co jakiś czas kontroluj, czy nie chcą wyjść z kubka.
- Po ok min. zaczyn powinien zacząć "pracować" Poznacie po tym, że się spieni, co oznacza, że jest gotowy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz