niedziela, 18 października 2015

LECZO AL DENTE CZYLI PODDUSZONA CUKINIA, PAPRYKA I CEBULA NA MAKARONIE

Sezon na cukinie i paprykę się kończy, więc warto skorzystać, bo jeszcze można liczyć na ich dostępność w dość dobrej formie. Cebuli mamy dostatek. Jedną z naszych ulubionych propozycji na wykorzystanie tych 3 warzyw to krótkie duszenie i podanie w towarzystwie makaronu. To propozycja na błyskawiczną wegetariańska, a nawet wegańską kolację. Może być też obiad. Dobrze odgrzewaja się w mikrofalówce, więc możecie zabrać ze sobą do pracy i mieć pyszny lunch.. Na zimno też smakuje.


Trudność: bardzo łatwe
Czas: 30 minut
Ilość: 2-3 porcje

CO POTRZEBUJEMY:


SKŁADNIKI:


papryka czerwona – 2 nieduże szt.;
cukinia –  2 małe szt;;
cebula – 2 średnie szt.;
opcjonalnie bazylia świeża – 1-2 gałązki;
sól – ok. ¼ łyżeczki;
olej – 2-3 łyżki;
makaron (najlepiej farfale, penne, fusilli lub inna średnio gruba forma) – 200-300 g;
woda – 1,5-2 l;
sól do ugotowania makaronu – 1/3 łyżeczki;
oliwa z oliwek – 2 łyżki.




PRZYGOTOWANIE:



  1. Wstaw wodę na makaron.
  2. Cukinię i paprykę umyj i osusz.
  3. Cebulę opłucz – będzie łatwiej obierać.
  4. Cukinię pokrój w grubą (2-2,5 cm) kostkę, przełóż na sito lub durszlak, posól, wstrząśnij i odstaw.
  5. Paprykę pokrój w duże (2-2,5 cm) kawałki.
  6. Cebulę pokrój w duże piórka. Np. każdą cebulę na 8 części. Możesz porozdzielać warstwy, ale nie jest to konieczne -
    same powinny się rozpaść podczas podsmażania.
  7. W głębokiej patelni rozgrzej olej.
  8. Na rozgrzany olej włóż cebulę i paprykę. Podsmaż na średnim ogniu, mieszając ok. 3-5 minut.
  9. Podlej wodą – woda powinna tylko przykryć dno. Przykryj, zmniejsz ogień i duś 5-7 minut.


  10. Posól wodę na makaron. Wrzuć makaron i ugotuj al dente.
  11. Do cebuli i papryki dołóż cukinię, zamieszaj, przykryj i duś kolejne 5-7 minut.
  12. Bazylię opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  13. Makaron odlej na durszlaku (może być ten, w którym leżakowała cukinia), polej oliwą z oliwek, wstrząśnij, żeby oliwa dotarła do wszystkich klusek.
  14. Pociętą bazylię włóż do duszonych warzyw, zamieszaj, przykryj, zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze 1-3 minuty.
  15. Rozłóż makaron na talerze.
  16. Na makaron wyłóż warzywa. Możesz lekko wymieszać.
  17. Udekoruj listkiem świeżej bazylii.
  18. Zjedz ze smakiem.








 MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz