piątek, 19 czerwca 2015

Ciastka regeneracyjne

Te ciastka powstały z myślą o moich znajomych biegaczach-mistrzach, którzy dziś kolejny raz udowodnili swoje mistrzostwo biegnąc w półmaratonie J. Nie mogę z nimi pobiegać, ale na szczęście mogę im kibicować, co dzisiaj z radością robiłam. Ciastka były elementem mojego kibicowania. Mam nadzieję, że pomogły biegaczom-mistrzom choć odrobinę zregenerować siły. Żałuję tylko, że nie do wszystkich znajomych biegaczy-mistrzów udało się dotrzeć z ciastkami regeneracyjnymi - telefony zastrajkowały :(. Kasiu, Moniko i Przemku, wybaczcie. Niezależnie kibicowałam Wam całym sercem i cieszę się Waszymi wynikami.

Wracając do ciasteczek, zabrałam się za nie trochę późno, wiec trzeba było zrobić energetyczną przekąskę w oparciu o zasoby zastane. Zachęcam Was do próbowania ciastek z różnymi dodatkami (np. orzechami, migdałami, słonecznikiem, dynią, sezamem) i przyprawami (np. cynamonem, imbirem, wanilią, kardamonem, anyżem).
Przepraszam za mocno ograniczone zasoby foto – Canon ciągle chory ;(



Czas: ok. 15 min. przygotowanie + ok. 15 min. pieczenie
Zaangażowanie: niewielkie
Ilość : ok. 20 ciastek

CO POTRZEBUJEMY


SKŁADNIKI:
Płatki owsiane górskie - 3 szklanki
Żurawina suszona - 1 szklanka
Czekolada gorzka (najlepiej z dużą zawartością kakao) – 100 g
Jaja – 2 sztuki
Miód płynny – 3–5 łyżek (może być 2-4 łyżki cukru)
Olej słonecznikowy – ¼ szklanki
Sok jabłkowy lub inny owocowy – ½ szklanki
Sól – 1 szczypta
Soda – 1 łyżeczka (właściwie nie jest obowiązkowa, bez niej ciastka będą trochę twardsze)

Opcjonalnie amaretto – 3 – 4 łyżki (mogą być inne aromatyczne przyprawy).

PRZYGOTOWANIE:
  1. Płatki wsyp do miski. Wlej sok, miód i amaretto (jeśli go używasz). Dokładnie wymieszaj łyżką i odstaw.
  2. Żurawinę opłucz, przełóż do miseczki, sparz wrzątkiem i odsącz.
  3. Czekoladę pokrusz lub pokrój w nieduże kawałki.
  4. Do płatków dodaj olej i jaja (bez skorupek J) oraz pozostałe sypkie produkty, czyli sól, soda, ewentualnie inne przyprawy. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Dodaj żurawinę i czekoladę. Wymieszaj.
  6. Piekarnik rozgrzej do 170oC.
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. W dłoniach – najlepiej zwilżonych ciepłą wodą, żeby masa się mniej do nich przyklejała – formuj ciasteczka. Najlepiej najpierw kulki o średnicy ok. 3-5 cm, które potem rozpłaszcz na grubość 1,5 – 2 cm. Co 3-4 ciastka prawdopodobnie masa będzie przyklejać się do dłoni, wówczas opłucz dłonie, usuwając z nich resztki masy.
  9. Gotowe ciastka układaj na blasze. Piecz ok. 15 minut  - powinny lekko się zrumienić.
  10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze aż ostygną.



MIŁEGO I SMACZNEGO :)

1 komentarz :