środa, 24 grudnia 2014

Pasztet sojowy ze śliwką

A  może macie ochotę na świąteczny wegetariański, a nawet wegański pasztet? Jest wyborny. Upiekliśmy taki w sobotę, ale niestety już go zjedliśmy, więc kolejna paczka soi właśnie się moczy i jutro będzie kolejny pasztet. Jeśli chcecie taki jutro upiec, już dziś wstawcie do namoczenia ziarna soi. Oczywiście możecie wykorzystać soję z puszki lub słoika, ale ja oczywiście preferuję tę suszoną i moczoną.
Poza świętami odsmażane plastry takiego pasztetu w towarzystwie surówki bywa obiadem, ale może być też śniadaniem, lunchem lub kolacją. Pyszny na ciepło, wyborny na zimno. Myślę, że zadowoli nie tylko wegetarian.



Czas: baaardzo długi (moczenie soi: 10-12 h; gotowanie soi: 1-1,5 h, przygotowanie: 20 minut, pieczenie: ok. 1 h, studzenie: 2 h)
Zaangażowanie: umiarkowane.
Ilość: klasyczna blacha keksówka, powinno starczyć dla ok. 6-8 osób.

CO POTRZEBUJEMY

SKŁADNIKI


Ziarno soi – 450 g

Marchew – 1 szt

Pietruszka – 1 szt lub ½ selera

Cebula – 1 małą lub ½ dużej

Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

Śliwka suszona – 100-150g

Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki

Sól – 1 płaska łyżeczka

Pieprz świeżo zmielony – 1/3 łyżeczki

Cząber – ½ łyżeczki

Majeranek – ½ łyżeczki

Oliwa z oliwek – 1 łyżka


PRZYGOTOWANIE







  1. Ziarno soi opłucz, odsącz na sicie, zalej zimną wodą. Wody powinno być ok. 2x więcej niż soi, ponieważ soja będzie pęczniała. Odstaw soję do namoczenia n 10-12 godzin (najlepiej na noc).
  2. Namoczoną soję odsącz, opłucz, jeszcze raz odsącz. Wodę z namaczania wylej.
  3. Opłukaną i odsączoną soję, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj.
  4. Po zagotowaniu łyżką cedzakową zbierz szumowiny (białą pianę).
  5. Gotuj odkryte do miękkości kontrolując ilość wody (będzie parować). Mam już opracowaną ilość wody, więc zwykle ustawiam alarm za 45 min i na ten czas zapominam o soi. Czasem wymaga dogotowania jeszcze ok. 15 min.
  6. Ugotowaną soję odsącz i odstaw do delikatnego przestudzenia.
  7. Suszone śliwki opłucz, odsącz, włóż do niedużej miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia.
  8. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180 C
  9. Marchew i pietruszkę/seler umyj, oskrob i zetrzyj na drobnej tarce.
  10. Cebulę opłucz, obierz i zetrzyj na drobnej tarce (najlepiej takiej do ziemniaków).
  11. Przestudzone ziarno razem z przyprawami zblenduj lub zmiel maszynką. Jeśli jest bardzo gęste i trudno blendować, dodaj odrobinę wody, w której moczą się śliwki.
  12. Do masy sojowej wrzuć utarte jarzyny i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  13. Śliwki odsącz i dodaj do masy. Wymieszaj.
  14. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej masę sojową. Wykładaj porcjami i ugniataj, żeby zlikwidować ewentualne pęcherzyki powietrza, które mogą się tworzyć zwłaszcza w rogach formy.
  15. Wierzch pasztetu wygładź łyzką i posmaruj oliwą.
  16. Wstaw pasztet do piekarnika i piecz w 190 C 1 godzinę.\
  17. Sprawdź czy się zarumienił. Jeśli jest blady, piecz go jeszcze ok. 20-30 min.
  18. Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Nie wyjmuj gorącego z formy, bo może stracić kształt.
















MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz