wtorek, 23 grudnia 2014

Ciasteczka piernikowe


Wiem, ze wielu z Was oczekuje od Anki karmicielki przepisów świątecznych. Przepraszam, że Was rozczarowuję, ale niestety kumulacja pracy w końcówce roku jest tak intensywna, że zabrakło czasu na świąteczne przygotowania i sama dopiero się za nie zabieram, wiec będzie tylko to co prosto i szybko. Dziś ciasteczka piernikowe. Na specjalne życzenie Danusi. Jeśli macie trochę czasu, możecie je jeszcze upiec. Nie są to rasowe pierniczki, ale za to robi się je szybciutko. Jeśli mają być saute (bez dekoracji) możecie je przygotować jutro. Jak będą się piekły, zapach w domu będzie magicznie świąteczny. Najlepiej zrobić dziś, a jutro wspólnie z bliskimi przyozdobić. Polecam zabawę w dawaniu sobie ozdobionych ciasteczek. Zróbcie losowanie (takie jak w szkole na Mikołajki). Potem niech każdy ozdobi ciastko dla wylosowanej osoby i jej podaruje ze specjalnymi życzeniami :)

Ja dopiero jak skończę ten wpis, będę ję robić, wiec wybaczcie pośpiech i mało zdjęć. Te zdjęcia są z ubiegłorocznego wypieku. Jak będą aktualne, uzupełnię.

Czas: 45 minut (przygotowanie: 30 min, pieczenie 15 min)
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość: ok. 35 małych ciasteczek
  
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna – 2 szkl.
Miód – 3-4 łyżki
Cukier – ½ - ¾ szkl.
Masło lub olej – 1 łyżka
Mleko – ok. 1/3 szkl.
Jajo – 2 szt.
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cynamon  - 1 płaska łyżeczka
Imbir  ½ łyżeczki
Goździki – kilkanaście szt.
Pieprz czarny – 5-10 ziaren
Przyprawy opcjonalne: gałka muszkatołowa, kardamon, utarta skórka z pomarańczy.


PRZYGOTOWANIE:
  1. Zmiel goździki i pieprz. Ja w młynku do pieprzu mielę najpierw goździki, potem pieprz, który zabiera ze sobą resztki goździkowego aromatu z młynka.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej pozostałe sypkie produkty (cukier, sodę, przyprawy) i wymieszaj.
  3. \W malutkim garnku na kuchence lub w filiżance w mikrofalówce podgrzej miód (nie za bardzo, nie może być gorący, powinien być tylko ciepły i płynny).
  4. Do sypkich produktów dodaj ciepły miód. Wymieszaj na tyle, na ile się da.
  5. Odstaw ciasto
  6. Podgrzej mleko. Najlepiej w tym samym naczyniu co miód. Również nie możesz przesadzić z temperaturą. Mleko powinno być tylko lekko ciepłe.
  7. Do ciasta dodaj masło/ olej, jedno jajo oraz 2-3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj, a potem zagniataj, dodając co jakiś czas po jednej łyżce mleka, aż ciasto osiągnie właściwą gęstość i twardość. Powinno być dość twarde i gęste podobnie do ciasta kruchego. Z pewnością nie wykorzystasz całego mleka.
  8. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie (ok. 10 min).
  9. Włacz piekarnik, żeby się nagrzał do 180 C
  10.  Rozwałkuj ciasto na grubość do 1 cm.
  11.  Foremkami wykrój świąteczne kształty.
  12. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując minimum 2-centymetrowy odstępy, bo trochę urosna.
  13.  W małej miseczce lub filiżance roztrzep jajko.
  14.  Posmaruj roztrzepanym jajkiem ciasteczka.
  15. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 min.
  16. Po wyjęciu z piekarnika, nie zdejmuj ich od razu. Ostaw na kilka minut, żeby ochłonęły.
  17. Delektuj się ich zapachem, dziel się, baw się.

































RADOSNYCH ŚWIĄT :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz