niedziela, 21 września 2014

Dyniowe spaghetti

Sezon dyniowy rozpoczęty. Zainspirowana przez Edi i jej makaron z pieczoną dynią, nabrałam apetytu na dyniowy obiad. Bardzo lubię dynię, właściwie w każdej postaci: zupy, placki, ciasta, kremy, z sosem, w sosie, smażoną, pieczoną, duszoną, gotowaną, marynowaną..., poprostu każdą. Tym razem dyniowe spaghetti. Za nieco ponad 3 zł kupiłam kawałek dyni i odrobinę rokpola (kozę wolałam zostawić do buraków). Kilogramowe opakowanie spaghetti zalegało w kuchennej szufladzie i pewnie już tęskniło za garami, dzięki czemu pełnoziarniste świderki zostaną do twarogu. Kilka orzechów w towarzystwie świeżej mięty przynieśliśmy z ostatniego spaceru po morysińskich chaszczach,. Rozmaryn rośnie w doniczce na kuchennym parapecie, a właściwie miejscu na parapet ;). Sól, pieprz, woda i oleje tez się znalazły. A jak już składniki są, to już tylko 25 minut dzieliło mnie od dyniowego spaghetti.

Zaangażowanie: umiarkowane
Czas; 25 minut
Ilość: 2-3 porcje



CO POTRZEBUJEMY:


SKŁADNIKI:



NA SOS:
  • Dynia – ok 500 g
  • Rokpol, inny ser pleśniowy lub bryndza – 100 g
  • Orzechy włoskie – 5-8 szt
  • Cebula – 0,5 szt
  • Czosnek – 1 mały ząbek
  • Mięta – 6-10 niedużych listków
  • Rozmaryn: 1 mała gałązka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Sól – 2 szczypty
  • Olej do smażenia – 1-2 łyżki
  • Woda – ok. ¼ szkl.
NA MAKARON:
  • Makaron – 250 g
  • Woda – 2-3 litry
  • Sól – ¾ łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 1-2 łyżki


PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy wyłuskaj i odłóż, np. do małej miseczki.
  2. Wstaw wodę na makaron.
  3. Dynię umyj i osusz.
  4. Umytą dynię pokrój na kawałki i obierz.
  5. Kawałki dyni pokrój w kostkę ok. 2-centymetrową i odłóż, np. na talerz lub do miseczki.
  6. Cebulę umyj, obierz i posiekaj.
  7. Czosnek obierz i posiekaj.
  8. Wrzącą wodę na makaron posól i wrzuć do niej makaron. Zamieszaj i gotuj na niezbyt dużym ogniu zgodnie z instrukcja na opakowaniu lub według upodobań.
  9. Mocno rozgrzej patelnię i upraż orzechy. Powinny być lekko złote. Uważaj aby nie zbrązowiały, bo będą gorzkie. Moim orzechom wystarczyła 1 min
  10. Uprażone orzechy przełóż z powrotem do miseczki.
  11. Na patelnię wlej olej
  12. Wrzuć posiekana cebulę i smaż  ok. 1 min na niezbyt dużym ogniu mieszając.
  13. Do cebuli dodaj posiekany czosnek i smaż kolejna 1 min. mieszając.
  14. Dodaj pokrojoną dynię i smaż kolejną minutę mieszając.
  15. Podlej dynię wodą. Woda powinna przykryć dno patelni, ale nie powinno być jej zbyt dużo. Gdy woda zacznie wrzeć, zminimalizuj ogień, przykryj i duś dynię ok. 7-10.
  16. W czasie duszenie dyni ugotowany makaron odcedź, skrop oliwą, żeby się nie posklejał i wymieszaj delikatnie.
  17. Rozmaryn i miętę opłucz, osusz i  posiekaj, zostawiając odrobinę do dekoracji.
  18. Ser rozdrobnij. Możesz go pokruszyć palcami lub pokroić nożem w kostkę ok. 1-centymetrową
  19. Do miękkiej dyni dorzuć sól, pieprz, posiekane zioła, rozdrobniony ser, zamieszaj.
  20. Przykryj i duś na minimalnym ogniu jeszcze 2-43 min. Ja dusiłam 2 min, a na kolejne 2  zostawiłam pod przykryciem.
  21. Wyłóż makaron na talerze.
  22. Na makaron połóż dynię.
  23. Możesz ozdobić pozostawionymi ziołami.









MIŁEGO i SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz