sobota, 6 września 2014

Owsianka z czarnym bzem i malinami


Owsianka – pyszne zdrowe i jakie proste. Jeśli uprawiasz sport, polecam uwzględnienie jej w diecie. Przed treningiem daje mega power, a po intensywnym treningu pozwala na szybką regenerację. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów. W Szkocji miałam okazję spróbować solonej owsianki, ale pozostałam pasjonatką lekko słodkiej. Zwykle jadamy ja na śniadanie pierwsze lub drugie, ale bywa też deserem, podwieczorkiem lub kolacją. Dziś w wersji na serwatce, z czarnym bzem i malinami była potreningowym drugim śniadaniem.




Czas: 10 minut + moczenie płatków min. 45 min.
Zaangażowanie: minimalne
Ilość: 2 porcje







Co potrzebujemy?




SKŁADNIKI:
  • płatki owsiane górskie - 3/4 kubka
  • serwatka - ok 1/2 szklanki. Może być też mleko lub woda.
  • miód - 2 łyżeczki
  • mus/konfitura/sok z czarnego bzu- 4-6 łyżek. Jeśli nie masz przetworów z czarnego bzu możesz dodać dowolny inny owocowy, np. malinowy
  • jogurt naturalny - 8-10 łyżek
  • maliny (najlepiej białe i czerwone) - ok. 20-30 szt.





PRZYGOTOWANIE:
  1. Włóż płatki do kubka, miseczki lub innego naczynia i zalej serwatką lub mlekiem lub wodą, aby płyn całkowicie przykrył płatki, wręcz było go nieco więcej (powinien być 1-1,5 cm ponad płatkami), bo płatki będą go wchłaniały stopniowo.
  2. Dodaj miód, wymieszaj i odstaw. Najlepiej namoczyć płatki na noc, ale jeśli tego nie zrobisz, nie przejmuj się, powinno im wystarczyć jakieś 45 minut. Zatem odstaw płatki i…
  3. Idź pływać/biegać/ruszać się. Nie wracaj wcześniej niż po 45 minutach J
  4. Przygotuj szklanki/miseczki/pucharki, w których zaserwujesz boską owsiankę.
  5. Do każdego naczynia wkładaj kolejne warstwy produktów. Kolejność dowolna. U nas tym razem była następująca:
-         1 łyżka soku z czarnego bzu,
-         2 łyżki jogurtu,
-         2 łyżki namoczonych i lekko odsączonych (nie odciśniętych) płatków,
-         kilka malin
-         znowu 2 łyżki jogurtu
-         resztę płatków
-         resztę soku z czarnego bzu
-         resztę jogurtu

  1. Poukładaj na wierzchu maliny i… masz to!


MIŁEGO I SMACZNEGO :)
.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz