piątek, 15 sierpnia 2014

Gotowanie bobu

Bób można gotować na parze lub w wodzie.
Niestety, tradycyjne gotowanie powoduje utratę ok. 40 procent zawartych w bobie witamin i minerałów.
Młodziutkie ziarno bobu najlepiej ugotować na parze.
Mocno dojrzały bób lepiej gotować tak, aby zneutralizować skutki uboczne jedzenia bobu w postaci wzdęć.





GOTOWANIE NA PARZE:
Polecane zwłaszcza dla młodych, jeszcze niedojrzałych nasion.
Gotowanie na parze pozwala zachować większość składników odżywczych.

Czas:  ok. 20 min.
Zaangażowanie: niewielkie
Ilość: 3-5 porcji

Co potrzebujemy:

Składniki:
  • Bób – ok 1 kg
  • Woda – 1-1,5 l
  • Opcjonalnie gałązka zielonego koperku lub przepołowiony ząbek czosnku.



Przygotowanie:
  1. W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę.
  2. Bób opłucz zimną wodą i odsącz.
  3. Włóż bób na wkład nad gotująca się wodę.
  4. Możesz dołożyć koper lub czosnek.
  5. Nieco zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 min.
  6. Po 10 min. wyjmij widelcem jedno ziarno i sprawdź czy już jest miękkie.
  7. Jeśli jest miękkie, masz ugotowany bób.
  8. Jeśli nie, gotuj jeszcze kilka minut co jakiś czas sprawdzając, czy zmiękł.



GOTOWANIE METODĄ TRADYCYJNĄ
Niestety, tradycyjne gotowanie powoduje utratę ok. 40 procent zawartych w bobie witamin i minerałów, ale wśród tych wypłukiwanych składników są też te, które powodują wzdęcia.


Czas:  ok. 20 min.
Zaangażowanie: niewielkie
Ilość: 3-5 porcji


Co potrzebujemy

Składniki
  • Bób – ok. 1 kg
  • Woda – ok 2 l
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Opcjonalnie gałązka zielonego koperku lub przepołowiony ząbek czosnku.



Przygotowanie:
  1. Dokładnie opłucz bób pod zimną wodą i odsącz.
  2. Włóż do garnka i zalej wodą. Wody powinno być ok. 2x więcej niż bobu.
  3. Dosyp cukier.
  4. Zagotuj.
  5. Po doprowadzeniu do wrzenia dodaj sól.
  6. Możesz dodać koper lub czosnek.
  7. Gotuj pod przykryciem na dużym ogniu 10-15 min.
  8. Wyjmij widelcem jedno ziarno bobu i sprawdź czy już zmiękło.
  9. Jeśli jest miękkie, masz ugotowany bób.
  10. Jeśli nie, gotuj jeszcze kilka minut co jakiś czas sprawdzając, czy zmiękł.




JAK UGOTOWAĆ BÓB, ŻEBY MAKSYMALNIE OBNIŻYĆ RYZYKO WZDĘĆ?
Ten sposób pozbawia bób największej ilości składników odżywczych. Coś za coś.
 \


Czas:  45-80 min.
Zaangażowanie: niewielkie
Ilość: 3-5 porcji


Co potrzebujemy
Składniki:
  1. Bób – ok. 1 kg
  2. Woda – ok 3,5-4 l
  3. Sól – 1/4 płaskiej łyżeczki
  4. Opcjonalnie gałązka zielonego kopru lub przepołowiony ząbek czosnku.



Przygotowanie:
  1. Zagotuj 1,5 – 2 l wody
  2. Dokładnie opłucz bób pod zimną wodą i odsącz.
  3. Przełóż bób do garnka.
  4. Zalej wrzątkiem.
  5. Odstaw na 30-60 min.
  6. Odsącz bób.
  7. Zalej świeżą wodą.
  8. Zagotuj.
  9. Dodaj sól.
  10. Możesz też dodać koper lub czosnek.
  11. Gotuj pod przykryciem na dużym ogniu 8-10 min.
  12. Wyjmij widelcem jedno ziarno bobu i sprawdź czy już zmiękło.
  13. Jeśli jest miękkie, masz ugotowany bób.
  14. Jeśli nie, gotuj jeszcze kilka minut co jakiś czas sprawdzając, czy zmiękł.

3 komentarze :

  1. Bzdura z tym moczeniem we wrzątku - bób po 2 h gotowania jest twardy jak surowy, nawet nie jest al'dente. może trzeba moczyć jak fasolę parę godzin w zimnej lub letniej wodzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio, w jednym ze sklepów dyskontowych widziałem chipsy z bobu. Czy kiedykolwiek miałeś okazję je przygotowywać? Czy można przyrządzić je w domowych warunkach, czy też jest to niemożliwe? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń