Czas: ok 15-20 min
Porcja: dla 2 osób
Zaangażowanie: minimalne
CO POTRZEBUJEMY
- Cukinia młoda (o średnicy 5-6 cm) – 1 szt
- Pomidory średnie (o średnicy 4-5 cm) – 2 szt
- Ser owczy np. bryndza – 80 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa – ok 60 ml
- Ewentualnie odrobina oleju rzepakowego do nasmarowania patelni
- Kaszka kus-kus – ok ¾ szklanki
- Gałązka świeżej bazylii (ewentualnie mrożonej)
- Sól
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię i pomidory umyj i osusz
- Czosnek obierz
- Gałązkę bazylii opłucz i osusz
- Cukinię ze skórą pokrój na grube plastry. Jeśli cukinia jest odrobinę za szczupła, możesz kroić pod lekkim skosem.
- Plastry cukinii posyp solą. Odstaw.
- Przygotuj oliwę czosnkową. Czyli: 1 ząbek czosnku pokrój w plasterki, zalej oliwą. Odstaw.
- Kus-kus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Zwykle posoloną kaszkę zalewa się wodą i odstawia na kilka minut. Kaszka 2-krotnie zwiększy swoją objętość – warto o tym pamiętać, wybierając naczynie do jej przygotowania.
- Rozgrzej patelnię. Jeśli na Twojej patelni nie można smażyć bez tłuszczu (np. większość patelni z powłoką ceramiczną), użyj odrobiny oleju.
- Wróć do cukinii.
- Plastry cukinii osusz ręcznikiem papierowym.
- Cukinię układaj na mocno rozgrzanej patelni.
- Drugi ząbek czosnku pokrój w plasterki i dorzuć do cukinii.
- Plastry cukinii smaż na dość dużym ogniu z obu stron do zrumienienia. Powinno wystarczyć 2-3 minuty na każdą ze stron. Cukinia powinna być lekko twarda. Obracaj cukinię delikatnie, by nie wyciskać z niej soku – na gorącej patelni może zachowywać się agresywnie.
- W trakcie smażenia cukinii pokrój pomidory w poprzek na grube plasterki (1,5-2 cm).
- Kus-kus rozdrobnij widelcem.
- Z gałązki bazylii oderwij liście. Kilka (najlepiej tyle, ile jest plastrów cukinii) małych listków odłóż.
- Resztę liści posiekaj. Dodaj do kus-kus. Wymieszaj.
- Kus-kus z bazylią wyłóż na talerze.
- Na kus-kus układaj plastry cukinii, na nie kawałki sera, potem plastry pomidora, a na koniec listek bazylii.
- Takie sandwiche polej oliwą czosnkową.
Danie gotowe :)
Takie sandwiche z cukinii i pomidora, z owcą między nimi, polane oliwą czosnkową będą też świetną przystawką, zwłaszcza następnego dnia po leżakowaniu w lodówce.
Oczywiście wówczas niepotrzebna będzie kasza.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz