środa, 4 czerwca 2014

Cukinia z pomidorami, a pomiędzy nimi owca


Po wymagającym pierogasie pora na coś niezwykle prostego i szybkiego w przygotowaniu. Jak sobie dobrze rozplanujesz pracę i zagęścisz ruchy, tę cukinię przygotujesz w mniej niż 15 minut. Może być przystawką na ciepło lub zimno. Podana na kus-kus lub jaglance będzie pełnym daniem. To świetne rozwiązanie na zaspokojenie głodu przed solidnym posiłkiem w dłuższym przygotowaniu.  Możesz też występować w roli niewielkiego, lekkiego posiłku, gdy głód Ci nie dokucza. Wprawdzie do sezonu na cukinie jeszcze kawałeczek, ale już można dostać ładne cukinie w dobrej cenie. Zatem do cukinii wystąp! Dziś z kus-kus.


Czas: ok 15-20 min
Porcja: dla 2 osób
Zaangażowanie: minimalne

CO POTRZEBUJEMY

SKŁADNIKI
  • Cukinia młoda (o średnicy 5-6 cm) – 1 szt
  • Pomidory średnie (o średnicy 4-5 cm) – 2 szt
  • Ser owczy np. bryndza – 80 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – ok 60 ml
  • Ewentualnie odrobina oleju rzepakowego do nasmarowania patelni
  • Kaszka kus-kus – ok ¾ szklanki
  • Gałązka świeżej bazylii (ewentualnie mrożonej)
  • Sól

PRZYGOTOWANIE
  1. Cukinię i pomidory umyj i osusz
  2. Czosnek obierz
  3. Gałązkę bazylii opłucz i osusz
  4. Cukinię ze skórą pokrój na grube plastry. Jeśli cukinia jest odrobinę za szczupła, możesz kroić pod lekkim skosem.
  5. Plastry cukinii posyp solą. Odstaw.
  6. Przygotuj oliwę czosnkową. Czyli: 1 ząbek czosnku pokrój w plasterki, zalej oliwą. Odstaw.
  7. Kus-kus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Zwykle posoloną kaszkę zalewa się wodą i odstawia na kilka minut. Kaszka 2-krotnie zwiększy swoją objętość – warto o tym pamiętać, wybierając naczynie do jej przygotowania.
  8. Rozgrzej patelnię. Jeśli na Twojej patelni nie można smażyć bez tłuszczu (np. większość patelni z powłoką ceramiczną), użyj odrobiny oleju.
  9. Wróć do cukinii.
  10. Plastry cukinii osusz ręcznikiem papierowym.
  11. Cukinię układaj na mocno rozgrzanej patelni.
  12. Drugi ząbek czosnku pokrój w plasterki i dorzuć do cukinii.
  13. Plastry cukinii smaż na dość dużym ogniu z obu stron do zrumienienia. Powinno wystarczyć 2-3 minuty na każdą ze stron. Cukinia powinna być lekko twarda. Obracaj cukinię delikatnie, by nie wyciskać z niej soku – na gorącej patelni może zachowywać się agresywnie.
  14. W trakcie smażenia cukinii pokrój pomidory w poprzek na grube plasterki (1,5-2 cm).
  15. Kus-kus rozdrobnij widelcem.
  16. Z gałązki bazylii oderwij liście. Kilka (najlepiej tyle, ile jest plastrów cukinii) małych listków odłóż.
  17. Resztę liści posiekaj. Dodaj do kus-kus. Wymieszaj.
  18. Kus-kus z bazylią wyłóż na talerze.
  19. Na kus-kus układaj plastry cukinii, na nie kawałki sera, potem plastry pomidora, a na koniec listek bazylii.
  20. Takie sandwiche polej oliwą czosnkową.
Danie gotowe :)



Takie sandwiche z cukinii i pomidora, z owcą między nimi, polane oliwą czosnkową będą też świetną przystawką, zwłaszcza następnego dnia po leżakowaniu w lodówce.
Oczywiście wówczas niepotrzebna będzie kasza.



                                            MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz