sobota, 7 czerwca 2014

Makrela na sałacie



Ta sałatka będzie świetna na kolację. Szczególnie polecam po wieczornym treningu fitness. Ma sporo białka i masę kwasów omega 3.
Inspiracją była sałatka nicejska. Została jednak spolszczona. Przede wszystkim główny składnik czyli tuńczyka zamieniłam na makrelę. O dobrego świeżego tuńczyka w Warszawie dość trudno i jego cena do niskich nie należy. Wprawdzie nietrudno o tuńczyka w puszce, ale staram się eliminować z diety zapuszkowaną żywność. Makrela jest znacznie łatwiej dostępna i o niebo tańsza. Ostatnio udało mi się kupić świeżą, pachnąca morzem makrelę za niewiele ponad 15 zł za kg. Przygotowując makrelę na obiad od razu upiekłam jedną z przeznaczeniem na sałatkę. Leżakowała w lodówce 2 dni. Oczywiście jeśli nie masz świeżej makreli lub nie chce ci się piec, możesz użyć wędzonej.
Tę sałatkę najlepiej zaplanować wcześniej,  żeby w twojej lodówce znalazła się upieczona makrela oraz ugotowana fasola.

Czas: ok 30 minut (o ile masz w lodówce upieczoną makrelę i ugotowaną fasolę)
Zaangażowanie: umiarkowane
Porcja: 2 osoby

CO POTRZEBUJEMY




SKŁADNIKI
  • Makrela pieczona (ewentualnie wędzona( - 1 szt
  • Jaja – 2 szt
  • Sałata lodowa – 5-6 liści
  • Papryka czerwona lub żółta – ½ szt
  • Ogórek kiszony – 2 szt
  • Ugotowana fasola czerwona lub biała: ½ - ¾ szklanki (ostatecznie może być z puszki, ale polecam tę ugotowaną samodzielnie)
  • Cytryna – ½
  • Winegret – 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE
  1. Liście sałaty oraz ogórki kiszone opłucz i osusz
  2. Paprykę umyj i osusz.
  3. Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sicie
  4. Cytrynę wyszoruj.
  5. Jajka umyj i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu szybko ostudź, zalewając zimną woda.
  6. Sałatę porwij na kawałki i ułóż na talerzach.
  7. Paprykę pokrój w paseczki.
  8. Paprykę, fasolę, ogórki ułóż na sałacie.
  9. Warzywa skrop winegretem.
  10. Makrelę bez skóry podziel na kawałki (jeśli nie masz filetu, koniecznie usuń ości).
  11. Kawałki makreli połóż na warzywach.
  12. Jaja obierz ze skorup, pokrój w ćwiartki, ułóż na sałatce.
  13. Na makrelę wyciśnij sok z cytryny, zwracając uwagę, by nie wpadły pestki.
  14. Danie gotowe J
Jeśli ktoś – tak jak ja – potrzebuje węglowodanów, możesz podać sałatkę z pieczywem i masłem do pieczywa lub świeżymi podpłomykami (moje ulubione zestawienie).













                                                  MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz