wtorek, 26 sierpnia 2014

Chłodnik z botwiną

Przygotowanie tej różowej zupy było zainspirowane przez Anię J. Miał być litewski, ale został trochę spolszczony i trochę zmyślony. Ani dziękuje za pomysł, bo okazało się, że niechęć TMŻ do chłodników odeszła do przeszłości.
Ta chłodna, różowa zupa to bomba witaminowa. Oczywiście najlepiej smakuje w lecie, gdy upał sprawia, że sama myśl o gorącym posiłku zniechęca do jedzenia. Wprawdzie lato zostało już tylko kalendarzowe, ale gdyby ktoś zatęsknił za smakami lata, polecam.



Czas: ok. 40 min przygotowania + ok. 20 min. studzenia
Zaangażowanie: średnie
Ilość: 4 – 5 porcji


CO POTRZEBUJEMY:




SKŁADNIKI:


  • Woda – 3-4 szkl.
  • Buraczki – 5 małych szt.
  • Botwinka – 1 mały pęczek
  • Rzodkiewki – 7-10 szt.
  • Ogórek świeży – 1-2 szt.
  • Ogórek małosolny lub kiszony – 1-2 szt.
  • Cebula dymka – ½ pęczka – powinno wyjść ok ¾-1 szkl. posiekanej
  • Koperek – ½ pęczka
  • Jabłko – 1 małe
  • Sok z ogórków małosolnych lub kiszonych – ½-¾ szkl.
  • Jogurt naturalny lub maślanka – 2-3 szkl. – może być część jogurtu, część maślanki
  • Sól – ok 1/4 łyżeczki
  • Pieprz – 2-3 szczypty
  • Jaja – 4-5 szt. (po jednym jajku na każda porcję)


PRZYGOTOWANIE


  1. Zagotuj 3 szkl. wody.
  2. Buraczki umyj, obierz, pokrój w kostkę ok. 1 cm. Możesz je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Botwinkę umyj, osusz i pokrój w ok. 1-centymetrowe kawałki razem z liśćmi.
  4. Buraczki i botwinkę wrzuć do wrzątku. Jeśli woda nie przykrywa
    botwinki i buraczków, dolej trochę wody. Uważaj, by nie przesadzić z ilością wody.
  5. Gotuj pod przykryciem aż buraczki zmiękną (ok. 10-15 minut).
  6. Odstaw buraczki z botwinką do wystudzenia. Najlepiej wstaw garnek do miski z zimną wodą i co 5-10 minut gdy woda się ugrzeje, zmień ją zimną. Możesz też do barszczyku wrzucić kilka kostek lodu. 
  7. Dymkę i koperek oraz ogórek małosolny opłucz, osusz, posiekaj i dodaj do przestudzonego barszczyku.
  8. Rzodkiewki, ogórek świeży, jabłko umyj. Ogórek świeży i jabłko obierz. 
  9. Na tarce o grubych oczkach kolejno ścieraj: ogórek świeży, rzodkiewki, ogórek małosolny, jabłko. Żeby jabłko nie utleniło się od razu połącz je z ogórkiem małosolnym
  10. Starte jarzyny wrzuć do barszczyku. Wymieszaj.
  11. Dodaj sól, pieprz, jogurt i/lub maślankę. Wymieszaj.
  12. Chłodnik jest gotowy. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

















MIŁEGO I SMACZNEGO :)

2 komentarze :

  1. chłodnik pyszny (próbowałam!), niesamowicie orzeźwiający, jak dla idealny nie tylko na upalne dni. Gratuluje Aniu:-) Ania. J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aniu :) CIeszę się, że sprostałam, pomimo że nie był litewski. Największą dla mnie radością jest sprawiania przyjemności - choćby smakiem :).

      Usuń