sobota, 5 lipca 2014

Racuszki z truskawkami i twarogiem



Jeszcze na polach rosną słodziutkie truskawki i można je kupić dość tanio, więc… na dobre zakończenie sezonu dzień truskawkowy. Najpierw śniadanie. Racuszki z truskawkami i twarogiem to pyszne letnie śniadanko. Z pewnością uprzyjemnią sobotni lub niedzielny poranek całej rodzinie, a ich zapach ściągnie z łóżka nawet zdeklarowanego śpiocha. Można je też podać na deser lub podwieczorek. A niektórzy pewnie chętnie zjedzą je też na obiad J.



Czas: 30-40 minut
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość: 2-3 porcje (ok. 12 racuszków)

CO POTRZEBUJEMY:


SKŁADNIKI:
Mleko – ½ - 1 szkl
Drożdże świeże – 1 czubata łyżeczka
Mąka pszenna – 5-7 łyżek
Cukier – 3-5 łyżeczek (to zależy jak słodkie placki lubią Twoi domownicy)
Jajo – 1 szt
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Wódka – 2 łyżki
Sól - szczypta
Masło – ok 50 g. Ostatecznie może być margaryna
Twaróg – ok 150 g
Truskawki – ok. 250-300 g
Opcjonalnie listki mięty do dekoracji

WYKONANIE:
  1. Z ¼ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki drożdży przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 5-10 minut.
  2. Składniki, które przechowujesz w lodówce (twaróg, mleko, jajo) wyjmij z niej, żeby się trochę ugrzały. Wszystkie składniki ciasta na racuchy powinny mieć temperaturę pokojową.
  3. Jajo umyj gorąca wodą
  4. Umyte jajo wbij do niedużej miseczki, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, mleko i ubij mikserem lub dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Dodaj 5 łyżek mąki, sól, wódkę i wymieszaj mikserem lub łyżką
  6. Rozpuść masło lub margarynę. Podobnie jak z podgrzewaniem mleka, do zaczynu drożdżowego możesz to zrobić w mikrofalówce lub na kuchence w garneczku, tym samym, w którym było podgrzewane mleko, nawet nie trzeba go myć. Uważaj aby nie przegrzać. Ma się tylko rozpuścić, nie powinno być gorące, bo zetnie jajko i zabije wyrośnięte drożdże. 
  7. Rozpuszczone masło wlej do pozostałych składników wymieszaj mikserem lub łyżką do połączenia się składników.
  8. Pewnie drożdże już wyrosły (powinny podwoić swoją objętość). Dodaj je do ciasta i dokładnie wymieszaj łyżką.
  9. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynnej, dość gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinę mleka. Jak już ma właściwą konsystencję, odstaw na ok. 5-10 minut
  10. Truskawki umyj, odszypułkuj, osusz, pokrój w małe kawałki, np. ćwiartki. Zostaw kilka całych truskawek do udekorowania.
  11. Duży talerz wyłóż kuchennymi ręcznikami papierowymi, który wchłonie nadmiar oleju z racuszków.
  12. Wlej olej na patelnię (powinna być go kilkumilimetrowa warstwa) i rozgrzej.
  13. Do ciasta dodaj pokruszony twaróg i truskawki w kawałkach. Wymieszaj. 
  14. Na rozgrzanej patelni układaj łyżką niezbyt duże racuszki. Smaż na średnim ogniu aż się zrumienią (3-5 minut z każdej strony). 
  15. Usmażone placuszki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  16. Gotowe racuszki, udekorowane całymi lub przepołowionymi pozostałymi truskawkami, możesz podać na dużym talerzu tak aby każdy mógł się sam częstować lub od razu porozkładać na porcje, aby uniknąć wyścigu.
    MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz