niedziela, 8 czerwca 2014

Zielono mi, czyli zupa z pokrzywy

Intensywnie zielona, bardzo zdrowa zupa. Pokrzywa to powszechny chwast, więc wystarczy rozejrzeć się w ogrodzie lub znaleźć kawałek łąki, rowu, zarośli z daleka od ulicy i poszukać tam młodych krzaczków pokrzywy. Zrywamy szczytowe części młodych krzewów (takich, które jeszcze nie zakwitły). Warto zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne i nożyczki oraz koszyk , do którego będziemy wrzucać nasze parzące gałązki, z których ugotujemy smaczną zupę.










Czas:  ok 40 min
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość porcji: dla 2 osób

CO POTRZEBUJEMY





SKŁADNIKI:
  • Świeże liście młodej pokrzywy – 1 łubianka (taka, która mieści 2 kg truskawek)
  • Czosnek: 3 średnie ząbki
  • Cebula – 1 nieduza
  • Masło – ok 30 g
  • Mleko – 1 szklanka
  • Woda – 2 szklanki
  • Kwaśna śmietaa 18% lub jogurt naturalny
  • Jaja - 2 sztuki
  • Ziemniaki – 4 sztuki
  • Do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Jaja umyj i ugotuj na twardo.
  2. Ziemniaki obierz, przekrój na połówki i ugotuj w osolonej wodzie (nie mogą się rozpadać)
  3. Pokrzywę opłucz i sparz wrzątkiem – nie będzie parzyć
  4. Dokładnie odsącz pokrzywę.
  5. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  6. Rozgrzej rondel lub głęboka patelnię.
  7. Włóż masło.
  8. Do masła wrzuć pieprz, imbir i gałkę muszkatołową. Zamieszaj.
  9. Do masła z przyprawami wrzuć cebulę.
  10. Na niezbyt dużym ogniu podgrzewaj aż będzie szklista od czasu do czasu mieszając.
  11. W czasie podsmażania cebuli posiekaj pokrzywę.
  12. Dodaj czosnek. Zamieszaj.
  13. Dodaj pokrzywę.
  14. Smaż ok. 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając.
  15. Zalej pokrzywę mlekiem i wodą.
  16. Przykryj i duś ok. 20 minut na niedużym ogniu.
  17. Zblenduj.
  18. Spróbuj i ewentualnie dosmacz.
  19. Obierz jaja i podziel na ćwiartki.
  20. Jaja i ziemniaki włóż na talerze.
  21. Wlej zupę.
  22. Dodaj śmietanę lub jogurt.




MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz