wtorek, 10 czerwca 2014

Banan zamrożony

Mrożone banany są podstawowym składnikiem pysznych i zdrowych lodów bananowych domowych.
Najbardziej nadają się do tego bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe banany - jak już maja brązowe plamki na skórce.
Ja, kiedy mam okazję kupić tanie banany, kupuję ich nieco więcej. Po kilku dniach te, których nie zjemy na świeżo, pakuję do zamrażarki. Tam mogą polegiwać nawet pół roku.



Czas: 1 minuta
Zaangażowanie: znikome.
Ilość: 1 banan starczy później na 2 porcje lodów.

CO POTRZEBUJEMY



SKŁADNIKI
  • Banan - dowolna ilość
  • Cytryna - połówka cytryny na 3-4 banany

PRZYGOTOWANIE
Banany umyj
Każdego banana pojedynczo:
  1. Obierz ze skóry.
  2. Przygotuj odpowiedni do owinięcia jednego banana kawałek folii spożywczej, Najlepiej ułóż folię na desce do krojenia natnij ostrym nożem tam, gdzie chcesz folię przedzielić W miejscu nacięcia potem będzie można łatwo oderwać resztę folii.
  3. Połóż banana przygotowanym kawałku folii.
  4. Pokrój go delikatnie w plasterki.
  5. Skrop sokiem z cytryny.
  6. Dokładnie owiń folia spożywczą.
  7. Włóż do zamrażarki.
  8. Po ok 2 godzinach (czas mrożenia zależy od wielkości banana) możesz już przygotować pyszne i zdrowe lody bananowe domowe :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz