niedziela, 1 czerwca 2014

Pierogas


Wreszcie długo obiecywany przepis na PIEROGAS czyli duży, pieczony pieróg nadziewany czym popadnie. Ja preferuję z wegańskim farszem z warzyw i jaglanki. Innym też chyba ta wersja najbardziej przypadła do gustu. Wyborny na gorąco podany z surówką – na obiad lub kolację. Smakowity na zimno. Możesz go zabrać do pracy jako lunch i odgrzać choćby w mikrofalówce. Możesz poczęstować nim przyjaciół na pikniku – z pewnością dobrze zrobi nie tylko weganom.

 
Czas: sporo (ponad 1h)
Porcje: około 6 dużych pierogów
Zaangażowanie: spore.

CO POTRZEBUJEMY
   

Zrób sobie wałek


JAKIE SKŁADNIKI

Na ciasto
  • Mąka pszenna biała – 1 szklanka
  • Mąka żytnia pełnoziarnista – 1 szklanka (można ją zastąpić ½ szkl białej żytniej lub pszennej)
  • Oliwa – 1-2 łyżki
  • Ciepła (nie gorąca) woda – około ½ szklanki Sól – ½ łyżeczki
Na farsz wegański:
  • Kasza jaglana –3/4 szklanki
  • Marchew – 2-3 sztuki (powinna wyjść ok.1 szkl. utartej)
  • Kapusta biała – ok. ¼ niedużej główki (powinno wyjść ok 1 szkl. poszatkowanej)
  • Cebula – 1-2 sztuki
  • Przyprawy: sól, chili, zmielony kminek lub cząber lub oregano lub majeranek.
  • Olej do smażenia
  • Woda.

JAK PRZYGOTOWAĆ

Farsz:
  1. Ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Możesz wykorzystać tę, która została z wczorajszego a nawet przedwczorajszego obiadu.
  2. Marchew utrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Kapustę pokrój w małe kawałki.
  4. Cebulę pokrój w kosteczkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż na mocnym ogniu często mieszając.
  7. Zmniejsz ogień, podlej wodą (ok ¼ szklanki), dodaj przyprawy i duś pod przykryciem ok 20 min.
  8. Kontroluj ilość wody. Jeśli cała wyparuje, dolej, żeby warzywa się nie przypaliły. Jeśli na koniec zostanie woda, odparuj ją, żeby farsz nie był zbyt rzadki.
  9. Gdy warzywa nieco przestygną zblenduj je niezbyt dokładnie.
  10. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj.
  11. Powinna powstać bardzo gęsta papka.
  12. Warto spróbować i ewentualnie dosmaczyć

po lewej ciasto z białej mąki pszennej, po prawej z dodatkiem pełnoziarnistej żytniej

Ciasto: 

  1. Mąkę wymieszaj z solą, dolej oliwę i wodę.
  2. Zagnieć gładkie, dość twarde, ale elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosyp mąkę, Jeśli za twarde, dolej wodę.
  3. Rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
  4. Wycinaj koła o średnicy ok. 15-18 cm.
  5. Na każde koło nałóż 2-3 łyżki ubitego farszu i mocno palcami sklej brzegi ciasta, zamykając w środku farsz. Dodatkowo brzegi możesz lekko zawinąć do góry
  6. Układaj pierogi na blasze wyłożonej papierem.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C.
  8. Piecz do zrumienienia (ok.15 min)

MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz