Wreszcie długo obiecywany przepis na PIEROGAS czyli duży, pieczony pieróg nadziewany czym popadnie. Ja preferuję z wegańskim farszem z warzyw i jaglanki. Innym też chyba ta wersja najbardziej przypadła do gustu. Wyborny na gorąco podany z surówką – na obiad lub kolację. Smakowity na zimno. Możesz go zabrać do pracy jako lunch i odgrzać choćby w mikrofalówce. Możesz poczęstować nim przyjaciół na pikniku – z pewnością dobrze zrobi nie tylko weganom.
Czas: sporo (ponad 1h)
Porcje: około 6 dużych pierogów
Zaangażowanie: spore.
CO POTRZEBUJEMY
JAKIE SKŁADNIKI
Na ciasto
- Mąka pszenna biała – 1 szklanka
- Mąka żytnia pełnoziarnista – 1 szklanka (można ją zastąpić ½ szkl białej żytniej lub pszennej)
- Oliwa – 1-2 łyżki
- Ciepła (nie gorąca) woda – około ½ szklanki Sól – ½ łyżeczki
- Kasza jaglana –3/4 szklanki
- Marchew – 2-3 sztuki (powinna wyjść ok.1 szkl. utartej)
- Kapusta biała – ok. ¼ niedużej główki (powinno wyjść ok 1 szkl. poszatkowanej)
- Cebula – 1-2 sztuki
- Przyprawy: sól, chili, zmielony kminek lub cząber lub oregano lub majeranek.
- Olej do smażenia
- Woda.
JAK PRZYGOTOWAĆ
Farsz:
- Ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Możesz wykorzystać tę, która została z wczorajszego a nawet przedwczorajszego obiadu.
- Marchew utrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę pokrój w małe kawałki.
- Cebulę pokrój w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż na mocnym ogniu często mieszając.
- Zmniejsz ogień, podlej wodą (ok ¼ szklanki), dodaj przyprawy i duś pod przykryciem ok 20 min.
- Kontroluj ilość wody. Jeśli cała wyparuje, dolej, żeby warzywa się nie przypaliły. Jeśli na koniec zostanie woda, odparuj ją, żeby farsz nie był zbyt rzadki.
- Gdy warzywa nieco przestygną zblenduj je niezbyt dokładnie.
- Do warzyw dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj.
- Powinna powstać bardzo gęsta papka.
- Warto spróbować i ewentualnie dosmaczyć
Ciasto:
- Mąkę wymieszaj z solą, dolej oliwę i wodę.
- Zagnieć gładkie, dość twarde, ale elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosyp mąkę, Jeśli za twarde, dolej wodę.
- Rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
- Wycinaj koła o średnicy ok. 15-18 cm.
- Na każde koło nałóż 2-3 łyżki ubitego farszu i mocno palcami sklej brzegi ciasta, zamykając w środku farsz. Dodatkowo brzegi możesz lekko zawinąć do góry
- Układaj pierogi na blasze wyłożonej papierem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C.
- Piecz do zrumienienia (ok.15 min)
MIŁEGO I SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz