niedziela, 1 czerwca 2014

Jak ugotować jaglankę na sypko



CO POTRZEBUJEMY


JAKIE SKŁADNIKI
  • kasza jaglana
  • woda (2x więcej niż kaszy)
  • oliwa lub inny tłuszcz
  • sól
JAK PRZYGOTOWAĆ
  1. Odmierz odpowiednią ilość kaszy jaglanej, np. szklanką.
  2. Opłucz ciepłą woda na sicie i odsącz.
  3. Przełóż do garnka.
  4. Dodaj trochę soli (np. na 1 szkl. kaszy 1/3 łyżeczki).
  5. Dodaj trochę oliwy (np. na 1 szkl kaszy 1-2 łyżki) lub innego tłuszczu.
  6. Zamieszaj (najlepiej drewnianą łyżką).
  7. Przykryj i zagotuj.
  8. Zamieszaj.
  9. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15 min. Używaj od razu po zagotowaniu.
  10. Lub gotuj 10-12 minut, owiń garnek gazetą, otul ręcznikiem lub kocem i pozostaw na 1 godz. - będzie delikatniejsza i bardziej sypka. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz