niedziela, 10 sierpnia 2014

Zielona pasta z bobu

Pasta z bobu to solidna porcja białka i kwasu foliowego, a przy tym jaka pyszna. Można ją zjeść samodzielnie łyżeczką lub palcem. Jest wybornym smarowidłem do pieczywa. Podaj do niej podpłomyki i surowych, chrupiące jarzyny, pokrojone w słupki (marchewka, ogórek, papryka) lub ogórki małosolne i ciesz się widokiem rozanielonych smakoszy. Może być międzyposiłkową przekąską, śniadaniem, lunchem lub kolacją. Świetnie sprawdzi się jako piknikowa przekąska.











Czas: przygotowania ok. 1h, oczekiwanie ok. 2 godzin
Zaangażowanie: spore
Ilość: słoik o pojemności 1l – taka ilość powinna zadowolić kilkanaście osób lub kilkoro wyjątkowych głodomorów.

CO POTRZEBUJEMY



SKŁADNIKI:
  • Bób –1 kg
  • Woda do ugotowania bobu - ok 2 l
  • Słonecznik wyłuskany – ½ szkl.
  • Opcjonalnie siemię lniane – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek extra virgin – ½ szkl.
  • Natka pietruszki – 1 pęczek, czyli  ok. 3/4 szkl. posiekanej
  • Szczypior – 1 spory pęczek, czyli  ok. 3/4 szkl. posiekanego
  • Koper - 1 mały pęczek, czyli ok. ¼ szkl. posiekanego
  • Czosnek – 2 większe lub 3 mniejsze ząbki
  • Cytryna – ½ szt.
  • Sól – ¼ łyżeczki
  • Opcjonalnie zimna, przegotowana woda – 3-5 łyżek.



PRZYGOTOWANIE:
  1. Bób umyj, ugotuj, odstaw do ostudzenia.
  2. Pietruszkę, szczypior, koperek opłucz i osusz.
  3. Ostudzony bób obierz.
  4. Suchą natkę, szczypior, koperek posiekaj.
  5. Do blendera włóż ziarno słonecznika i ewentualnie siemię lniane i zmiel na mąkę. Jeśli używasz ziaren siemienia lnianego, przesiej mieszankę przez sito, żeby oddzielić miał od grubszych kawałków i łusek siemienia.
  6. Do zmielonych na pył ziaren dodaj ¼ szkl. oliwy i dalej blenduj.
  7. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i blenduj.
  8. Dodaj bób, czosnek, szczypior, pozostała oliwę, sok z cytryny, sól i blenduj aż powstanie gładka masa.
  9. Jeśli masa jest zbyt gęsta i trudno się blenduję, dodaj trochę wody.
  10. Dodaj koperek i jeszcze chwilę blenduj.
  11. Wyłóż pastę do miseczek. Podawaj z pieczywem i kawałkami chrupiących jarzyn.

Pastę możesz przechowywać do 5 dni w lodówce w zakręconym słoiku.






MIŁEGO I SMACZNEGO :)

3 komentarze :

  1. Pasta smakowała wyśmienicie ;) Z niecierpliwością czekamy na tajniki przygotowania pasty z marchewki ;) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo się cieszę, że wam smakowały pasty :) Lubie sprawiać przyjemność - zwłaszcza fajnym ludziom :).Przepis na marchewkową obiecuję do piątku.

    OdpowiedzUsuń
  3. The King Casino Hotel | Jamul Casino & Spa
    The King 바카라 Casino Hotel is https://jancasino.com/review/merit-casino/ set 1 mile south of goyangfc.com Jamul Casino, 1 MPRC Blvd, Jamul, Georgia. 토토 View map. This casino offers a variety of gaming options including slots, jancasino

    OdpowiedzUsuń