piątek, 25 lipca 2014

Czerwono-zielony makaron z pomidorami, oliwkami i innymi


Przyszła pora na coś dla leniuszków, albo dla zapracowanych, albo tych, którzy ciągle w pośpiechu. Podglądnięte w słonecznej Italii.
To wymarzona obiadokolacja po zabieganym dniu, kiedy wracasz do domu bez sił, które trzeba zregenerować, a myśl o godzinie - może nawet połowie godziny - spędzonej przy garach przeraża.
To danie będzie też świetnym posiłkiem przed intensywnym treningiem fizycznym, bo to duża dawka węglowodanów.
Smaczne na ciepło i na zimno :)

Czas: jak się dobrze zorganizujesz, zmieścisz się w 15-20 minutach
Zaangażowanie: minimalne
Ilość porcji: 2 duże, 3 średnie lub cztery małe


CO POTRZEBUJEMY:


 SKŁADNIKI

  • Makaron z mąki durum - ok. 200-250 g - forma dowolna. My preferujemy penne czyli rurki albo farfalle czyli kokardki.
  • Pomidory - 2-4 szt. - najlepiej oskórowane, ale nie jest to konieczne.
  • Oliwki zielone i/lub czarne - 1 duża garść - wydrylowane i najlepiej bez nadzienia.
  • Zielone liście - duża garść. Jakieś zielsko o wyrazistym, pikantnym smaku, np. rukola, endywia.
  • Pesto - 2-4 łyżki. Może być tradycyjne bazyliowe, ale może być też pietruszkowe.
    Możesz wykorzystać kupionego gotowca - będzie szybciej, ale ja polecam samodzielne przygotowanie. Przepis wkrótce.
  • Oliwa extra virgin - 3-4 łyżki - najlepiej czosnkowa, ale smak dowolny. Oczywiście taką oliwę możesz wcześniej przygotować samodzielnie.
  • Świeża bazylia - 1-2 gałązki
  • Sól - 0,5 - 1 łyżeczka


PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku zagotuj wodę do ugotowania makaronu al dente.
  2. W rondelku zagotuj wodę do sparzenia pomidorów. Jeśli nie będziesz obierać pomidorów, pomiń ten punkt.
  3. Pomidory umyj. Jeśli będą obierane, ponacinaj na ich wierzchu skórkę.
  4. Bazylię opłucz i osusz.
  5. Zielone liście opłucz i osusz. Jeśli używasz endywii, porwij ją na mniejsze kawałki.
  6. Oliwki opłucz i osusz.
  7. Lekko osól wrzątek w większym garnku i wrzuć makaron. Zamieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu aż zmięknie,.od czasu do czasu mieszając. Makaron powinien być al dente, czyli lekko twardy. Penne zwykle gotują się ok. 10 min., ale czas gotowania najlepiej sprawdzić na opakowaniu.
  8. Jeśli zamierzać oskórować pomidory, jest to najlepszy moment. Jak obrać pomidor, znajdziesz tu.
  9. Bazylię porwij lub posiekaj. Zostaw kilka listków do dekoracji.
  10. Oliwki pokrój w plasterki. Możesz zrezygnować z krojenia i użyć w całości.
  11. Pomidory pokrój w grubą kostkę lub dowolne inne kawałki.
  12. Ugotowany makaron odcedź (nie przelewaj zimną wodą!).
  13. Opłucz garnek po makaronie i wrzuć do niego makaron.
  14. Do makaronu dodaj oliwę, bazylię, oliwki i dokładnie wymieszaj. Możesz też dodać pesto, albo zostawić je na później (patrz pkt 16.).
  15. Dorzuć pomidory i ostrożnie zamieszaj, żeby ich nie pognieść.
  16. Rozłóż makaron na talerze. Na każdy połóż po łyżce pesto (o ile nie zostało dodane wcześniej) i udekoruj listkami bazylii.



MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz