wtorek, 10 czerwca 2014

Naleśniki z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni J, więc mam propozycję letniego śniadania dla wielbicieli truskawek. Ten pełnoziarnisty naleśnik jest niezwykle delikatny. Jest to mocne utrudnienie przy obracaniu na patelni i przekładaniu na talerze – trzeba to robić bardzo ostrożnie. Jak już się uda obrócić i zdjąć z patelni, będzie poetyckim otuliskiem dla świeżych truskawek i nie tylko niezwykłym śniadaniem, również może być boskim podwieczorkiem lub wybornym deserem.

CO POTRZEBUJEMY

Czas: 30 minut
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość: 3 naleśniki


SKŁADNIKI

Ciasto:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 4 łyżki (możesz ja zastąpić 5-6 łyżkami białej)
  • Otręby pszenne – 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • Jajo – 1 szt.
  • Maślanka – 2/3 szklanki (może być też kefir, rzadki jogurt, ostatecznie nawet mleko)
  • Woda gazowana  - 1/3 szklanki (możesz ja zastąpić maślanką lub zwykłą wodą i dodać wówczas odrobinę proszku do pieczenia)
  • Masło: 50 g
  • Cukier – 1-2 łyżki
  • Imbir – ¼ łyżeczki
  • Sól – szczypta
Pozostałe:
  • Świeże truskawki – ok. ½ kg
  • Gęsty jogurt naturalny lub serek waniliowy – 100 g +  4-6 łyżek do udekorowania
  • Opcjonalnie mięta – 3 listki do dekoracji
  • Opcjonalnie gorzka czekolada – 3 kostki
  • Opcjonalnie cukier do posypania truskawek lub miód.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do miseczki wsyp wszystkie sypkie produkty: mąki, otręby, cukier, imbir, sól i ewentualnie proszek do pieczenia (ja wolę wodę gazowaną) i wymieszaj.
  2. Wlej maślankę i wodę i wymieszaj.
  3. Umyj jajo i wbij do maślanki z mąką.
  4. Rozpuść masło i wlej do miseczki (nie może być gorące).
  5. Wszystko miksuj ok 5 minut.
  6. Odstaw.
  7. Truskawki umyj, odsącz, usuń szypułki.
  8. Truskawki pokrój na ćwiartki, zostawiając ok 10 szt całych do udekorowania naleśników. 
  9. Opcjonalnie czekoladę pokrój na wiórki. 
  10. Sprawdź czy ma odpowiednia gęstość – powinno być nieco gęściejsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dosyp trochę maki. Jeśli jest za gęste, dolej wody lub maślanki.
  11. Nasmaruj patelnię olejem i rozgrzej.
  12. Przygotuj 2-3 talerze.
  13. Na rozgrzaną patelnię wylej 1/3 ciasta – najlepiej niedużą łyżką wazową.
  14. Po 2-3 minutach delikatnie podwadź brzeg i zajrzyj czy się lekko zrumienił. Jeśli nie, smaż jeszcze chwilę
  15. Jeśli się zrumienił, obróć na druga stronę i smaż kolejne 1-2 minuty. UWAGA! Rób to bardzo ostrożnie, ponieważ bardzo delikatny naleśnik będzie się łatwo rwał. Jeśli naleśnik wybitnie nie będzie chciał współpracować przy obracaniu,  możesz pomóc sobie talerze: zsuń delikatnie naleśnik na talerz, nakryj talerz patelnią i obróć.
  16. Zdejmij ostrożnie naleśnik na talerz.
  17. Na patelnie wylej kolejna porcję ciasta (1/3) i smaż tak jak wyżej. 
  18. Na połowach naleśników rozłożonych na talerzach rozsmaruj jogurt lub serek zostawiając trochę do wykończenia naleśników.
  19. Na jogurcie/serku rozłóż kawałki truskawek. Jeśli truskawki są dla ciebie lub dla tych, których będziesz karmić za kwaśne, możesz posypać je cukrem lub polać miodem.
  20. Złóż naleśnik z truskawkami na pół. 
  21. Dekoruj jogurtem/serkiem, pozostałymi truskawkami i wiórkami czekolady.
  22. Podawaj z kakao lub napojem ze świeżej mięty i ciesz się radością smakujących.


MIŁEGO I SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz