Sezon truskawkowy w pełni J, więc mam propozycję
letniego śniadania dla wielbicieli truskawek. Ten pełnoziarnisty naleśnik jest
niezwykle delikatny. Jest to mocne utrudnienie przy obracaniu na patelni i
przekładaniu na talerze – trzeba to robić bardzo ostrożnie. Jak już się uda
obrócić i zdjąć z patelni, będzie poetyckim otuliskiem dla świeżych truskawek i
nie tylko niezwykłym śniadaniem, również może być boskim podwieczorkiem lub
wybornym deserem.
CO POTRZEBUJEMY
Czas: 30 minut
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość: 3 naleśniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 4 łyżki (możesz ja zastąpić 5-6 łyżkami białej)
- Otręby pszenne – 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- Jajo – 1 szt.
- Maślanka – 2/3 szklanki (może być też kefir, rzadki jogurt, ostatecznie nawet mleko)
- Woda gazowana - 1/3 szklanki (możesz ja zastąpić maślanką lub zwykłą wodą i dodać wówczas odrobinę proszku do pieczenia)
- Masło: 50 g
- Cukier – 1-2 łyżki
- Imbir – ¼ łyżeczki
- Sól – szczypta
Pozostałe:
- Świeże truskawki – ok. ½ kg
- Gęsty jogurt naturalny lub serek waniliowy – 100 g + 4-6 łyżek do udekorowania
- Opcjonalnie mięta – 3 listki do dekoracji
- Opcjonalnie gorzka czekolada – 3 kostki
- Opcjonalnie cukier do posypania truskawek lub miód.
PRZYGOTOWANIE:
- Do miseczki wsyp wszystkie sypkie produkty: mąki, otręby, cukier, imbir, sól i ewentualnie proszek do pieczenia
(ja wolę wodę gazowaną) i wymieszaj.
- Wlej maślankę i wodę i wymieszaj.
- Umyj jajo i wbij do maślanki z mąką.
- Rozpuść masło i wlej do miseczki (nie może być gorące).
- Wszystko miksuj ok 5 minut.
- Odstaw.
- Truskawki umyj, odsącz, usuń szypułki.
- Truskawki pokrój na ćwiartki, zostawiając ok 10 szt całych do udekorowania naleśników.
- Opcjonalnie czekoladę pokrój na wiórki.
- Sprawdź czy ma odpowiednia gęstość – powinno być nieco gęściejsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dosyp trochę maki. Jeśli jest za gęste, dolej wody lub maślanki.
- Nasmaruj patelnię olejem i rozgrzej.
- Przygotuj 2-3 talerze.
- Na rozgrzaną patelnię wylej 1/3 ciasta – najlepiej niedużą łyżką wazową.
- Po 2-3 minutach delikatnie podwadź brzeg i zajrzyj czy się lekko zrumienił. Jeśli nie, smaż jeszcze chwilę
- Jeśli się zrumienił, obróć na druga stronę i smaż kolejne 1-2 minuty. UWAGA! Rób to bardzo ostrożnie, ponieważ bardzo delikatny naleśnik będzie się łatwo rwał. Jeśli naleśnik wybitnie nie będzie chciał współpracować przy obracaniu, możesz pomóc sobie talerze: zsuń delikatnie naleśnik na talerz, nakryj talerz patelnią i obróć.
- Zdejmij ostrożnie naleśnik na talerz.
- Na patelnie wylej kolejna porcję ciasta (1/3) i smaż tak jak wyżej.
- Na połowach naleśników rozłożonych na talerzach rozsmaruj jogurt lub serek zostawiając trochę do wykończenia naleśników.
- Na jogurcie/serku rozłóż kawałki truskawek. Jeśli truskawki są dla ciebie lub dla tych, których będziesz karmić za kwaśne, możesz posypać je cukrem lub polać miodem.
- Złóż naleśnik z truskawkami na pół.
- Dekoruj jogurtem/serkiem, pozostałymi truskawkami i wiórkami czekolady.
- Podawaj z kakao lub napojem ze świeżej mięty i ciesz się radością smakujących.
MIŁEGO I SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz