Dynia, dynia, dynia - ostatnio w naszej kuchni rozpanoszyła się mocno. Dziś słodkie ciasto dyniowe. Wyszło delikatne, kremowe, słoneczne... Wygląd i smak przywołuje
wspomnienia lata. Robi się je szybciutko – pod warunkiem, że macie upieczoną i
ostudzoną dynię. Inspiracją było amerykańskie pumpkin pie. Mocno zmodyfikowane z myślą o bezglutenowych znajomych..Glutenową wersją na kruchym słonym spodzie podzielę się innym razem, bo ciasto dyniowe jest dobre nie tylko na Helloween :)
Trudność: umiarkowana
Czas: 30 min przygotowanie + 1,5 h pieczenie + studzenie
Ilość: tortownica o średnicy 24 cm, czyli 9 sporych porcji
CO POTRZEBUJEMY
SKŁADNIKI:

jaja – 4 duże szt.
cukier – 6 łyżek
mąka kukurydziana – 6 łyżek
pomarańcza – 1 szt.
cytryna – 1 szt.
śmietanka 30% - ok. 150 ml
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
sól – ¼ łyżeczki
imbir – 1 łyżeczka płaska
kardamon – ½ łyżeczki
zmielone suszone skórki pomarańczy, cytryny i grejfruta – 2
łyżeczki (jeśli nie masz suszonych skórek, dodaj więcej startej skórki ze
świeżej cytryny i pomarańczy i dodatkowo ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki
cynamonu)
PRZYGOTOWANIE
- Nagrzej piekarnik do 180ºC
- Zblenduj lub rozgnieć/zmiel pieczoną dynię na gładką masę.
- Dodaj
startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny
i z połowy pomarańczy, cukier, przyprawy. Blenduj jeszcze chwilę.
- Umyj jaja. dodaj do masy dyniowej razem ze śmietanką.
- Dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem.
- Dodaj mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj tortownicę - wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem rzepakowym. Jeśli używasz formy silikonowej lub ceramicznej, papier będzie zbędny.
- Przelej masę do formy i wyrównaj łyżką
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 h 30 min.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze 15 min.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Chłodne ciasto wstaw do lodówki.
- Możesz polać lukrem, np. pomarańczowym lub roztopioną białą czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Polecam wycięcie prostego „helloweenowego” szablonu ze sztywnego papieru i posypanie ciasta pudrem przez ten szablon.
Dodatkowo:
- Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
- Zamiast jednej dużej formy możesz użyć małych foremek lub część masy wlać do dużej a część do małych – będą dyniowe babeczki.
MIŁEGO I SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz