
Trudność; umiarkowana
Czas przygotowania: ok. 30 min. (jeśli masz ugotowane i wystudzone warzywa oraz kaszę)
Ilość: 6-7 dużych kotletów –
porcja dla 2-3 osób
Na kotlety:
ugotowana pietruszka – 1 szt.;
ugotowany seler korzeniowy –1/2 - 1 szt.;
ugotowana cebula – 1 szt. duża;
ugotowana fasola – 1 szkl.;
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy – 3-4 łyżki;
mąka pszenna – 2 łyżki;
mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
ugotowana kasza gryczana – 1½-2 szklanki - najlepiej biała,
ale może być też prażona lub dowolna gruba kasza ugotowana na sypko, np.
pęczak, jaglana;
czosnek – 2 ząbki;
sól – ¼ - 1/3 łyżeczki;
pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony) - 1/3 łyżeczki;
gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo utarta) - ¼ łyżeczki;
dowolna ziołowa przyprawa świeża i/lub suszona (np. szałwia,
cząber, majeranek, tymianek) – kilka gałązek świeżej lub 1- 1½ łyżeczki
suszonej;
olej do smażenia;
opcjonalnie liście świeżego szpinaku lub rukoli, roszponki
lub kiełków do dekoracji.
papryka czerwona – ½ szt.;
cebula – 1 szt.;
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka.
sól – 2-3 szczypty;
chilli – 2 szczypty.
Sos śmietonowo/jogurtowo-pomidorowy:
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
jogurt naturalny lub gęsta śmietana - 4 łyżki
sól - szczypta
cukier: 1/4 łyżeczki
NA SURÓWKĘ::
biała kapusta – ¼ niedużej główki;
koperek – 2 gałązki;
oliwa z oliwek extra vergin – 2 łyżki.
PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane warzywa zblenduj z oliwą/olejem, czosnkiem i przyprawami.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką
- Dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj łyżką.
- Przygotuj sos, np. salsę z cebuli, papryki i pomidorów
- Przygotuj surówkę – może być np. poszatkowana biała kapusta z koperkiem skropiona oliwą albo porwana sałata z pomidorami, ogórkiem kiszonym, papryką świeżą skropiona sosem winegret.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Przygotuj 2 czyste łyżki i widelec
- Nabierz na łyżkę dość dużą porcję (duża, bardzo czubata łyżka) masy na kotlety i przy pomocy drugiej łyżki zsuwaj na rozgrzaną patelnię. Lekko poprzygniataj widelcem. Powtarzaj do wykorzystania całej masy na kotlety.
- Smaż na niezbyt dużym ogniu ok. 7-10 minut.
- Ostrożnie obróć łopatką kotlety na drugą stronę i smaż jeszcze 5-8 minut.
- Zdejmuj kotlety z patelni i układaj je na talerzu, na którym możesz rozrzucić kilka liści szpinaku lub roszponki, rukoli, sałaty.
- Polej sosem i podaj s surówką.


Brak komentarzy :
Prześlij komentarz