Sezon dyniowy w pełni. Zachęcam wszystkich do zaproszenia na
stół tego jesiennego warzywa. Dynię trudno przecenić. Podobno już 200 g dyni
może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wit. A. Ma sporo
potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Przy całym swoim dobrodziejstwie
jest niskokaloryczna – 100 g dyni to tylko 28 kcal (źródło: Instytut Żywności i Żywienia) Pewnie niektórzy rolę dyni ograniczają do
halloweenowego gadżetu. Tych zachęcam do spróbowania jakiegoś dyniowego dania.
Ja różne smaki dyni odkryłam stosunkowo niedawno, bo z dzieciństwa pamiętam
tylko dynię marynowaną i mleczną zupę dyniową, w której często pływały
znienawidzone przeze mnie kożuchy z mleka.
Teraz bardzo lubię dynię, właściwie w każdej postaci: zupy, placki,
ciasta, kremy, z sosem, w sosie, smażoną, pieczoną, duszoną, gotowaną,
marynowaną... Już wcześniej dzieliłam się z Wami przepisem na dyniowespaghetti. Dziś będzie pieczenie dyni. Pieczona dynia jest podstawą większości
dań. Kawałki ciepłej pieczonej dyni na rukoli z dodatkiem sera koziego i/lub
owczej bryndzy będzie świetną, lekką kolacją.
Trudność: bardzo łatwe
Czas: jest uzależniony od ilości dyni. Przygotowanie 4-kilogramowej dyni zajęło 40 minut + 60 minut pieczenia + 20 minut oczekiwania. Łącznie trzeba przygotować się, że dynię zjecie dopiero za ok. 2 godziny
CO POTRZEBUJEMY:
CO POTRZEBUJEMY:
PRZYGOTOWANIE
- Dynię umyj.
- Przekrój. Ja swoją 4-kilogramową dynię przekroiłam na 4 części.
- Wybierz z dyni pestki. Ja nie wyrzucam pestek. Przekładam je do sitka. Potem oczyszczę z resztek miąższu, opłuczę, osuszę i oczywiście wykorzystam.
- Dynię pozbawioną pestek i części miękkiego, luźnego miąższu, pokrój na duże kawały, takie, żeby można było je obrać. Ja swoją pokroiłam wzdłuż na ósemki.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170ºC.
- Usuń nożem resztę miękkiego, luźnego, ciemniejszego miąższu. Powinien zostać tylko zwarty, twardy miąższ.
- Obierz ze skóry. To nie jest łatwe, bo miąższ jest twardy, a skóra jeszcze twardsza. Ja kładę kawałek dyni na desce i nożem ścinam twardą skórę od połowy wysokości. Potem obracam kawałek druga stronę i ścinam skórę z drugiej jego połowy.
- Ułóż
kawałki obranej dyni na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Ja zostawiłam 2 ósemki mojej dyni surowej – będą z niej placki.
- Możesz przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne
- Piecz 45 min w nagrzanym do 170ºC
- Wyjmij z piekarnika, sprawdź widelcem miękkość. Widelec powinien wchodzić w miąższ dyni z lekkim oporem.
- Jeśli dynia jest jeszcze za twarda piecz jeszcze 15-30 min. Jeśli jej twardość jest już prawie właściwa, pozostaw dynię w wyłączonym piekarniku jeszcze 15-60 min.
- Masz upieczoną dynię, z której możesz przygotować pyszne danie. Po ostudzeniu możesz przechowywać w lodówce w kawałkach lub zmiksować, a z dyniowego puree przygotować zupę, ciasto lub słodki mus. Dyniową masę można też zawekować, ale najlepsza jest świeża. Moja upieczona dyni w połowie zostanie wykorzystana jeszcze gorąca. Z reszty będzie puree a z niego pumpkin pie, a jak coś jeszcze zostanie może słodki mus, który bywa u nas drugim śniadaniem, deserem, a czasem wypełniamy nim kruche babeczki.

Bez sensu obieranie dyni przed pieczeniem. Upieczona skórka schodzi doskonale, podpiekanie dyni to właśnie jedna z metod na jej usunięcie.
OdpowiedzUsuń