Gorąco. Na obiad miała być zupa z pokrzywy. Gorąco. Może
zamiast zupy lody? Lody na obiad? Czemu nie.
Pyszne i zdrowe lody domowe bananowe J. Polecam je każdemu, kogo przeraża skład lodów dostępnych w
sprzedaży.
Nie potrzebujesz maszyny do lodów, wystarczy zamrażarka i blender.
Te lody mają tylko jedną wadę, w zasadzie dwie. Pierwsza:
trzeba o nich pomyśleć wcześniej i zamrozić banany. Druga: są zbyt dobre i za
szybko znikają.
Czas: 5 minut.
Zaangażowanie: minimalne
Ilość porcji: 2
CO POTRZEBUJEMY
- Banan zamrożony – 1 duża szt
- Jogurt typu greckiego lub gęsta śmietana – 1-2 łyżki.
- Truskawki – kilka sztuk
- Świeża mięta lub melisa – 2 listki
- Opcjonalnie: mus truskawkowy - 2 łyżki
- Opcjonalnie: konfitura różana - 2 łyżeczki
- Wstaw pucharki/szklanki do zamrażarki.
- Truskawki umyj osusz, odszypułkuj, podziel na połówki.
- Jogurt lub śmietanę włóż do blendera.
- Banany wyjmij z zamrażarki rozdziel plasterki i włóż do blendera.
- Zblenduj banany ze śmietanką lub jogurtem
- Wyjmij pucharki/szklanki z zamrażarki.
- Jeśli masz mus różany, wlej po 2 łyżeczki do każdego pucharku/szklanki.
- Łyżką wyłóż do szklanek połowę lodów bananowych.
- Rozłóż truskawki, zostawiając kilka połówek do dekoracji.
- Wyłóż resztę lodów,
- Udekoruj połówkami truskawek.
- Polej musem truskawkowym.
- Wykończ listkiem mięty lub melisy.
- Ciesz się widokiem i smakiem, a najbardziej błogim uśmiechem tych, których poczęstujesz.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAby wasze lody były bardziej zmrożone, wstawcie wcześniej (minimum 30 minut) śmietankę lub serek do zamrażarki. Po 30 minutach powinny się już zmrozić, ale nie mogą zamarznąć na kość. Jeśli chcecie je przechowywać w zamrażarce dłużej, co ok 30 minut zamieszajcie, a najlepiej zmiksujcie.
OdpowiedzUsuńNie polecam mrożenia jogurtu - w tak niskiej temperatur.ze zginą bakterie