Intensywnie zielona, bardzo zdrowa zupa. Pokrzywa to
powszechny chwast, więc wystarczy rozejrzeć się w ogrodzie lub znaleźć kawałek
łąki, rowu, zarośli z daleka od ulicy i poszukać tam młodych krzaczków
pokrzywy. Zrywamy szczytowe części młodych krzewów (takich, które jeszcze nie
zakwitły). Warto zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne i nożyczki oraz koszyk ,
do którego będziemy wrzucać nasze parzące gałązki, z których ugotujemy smaczną
zupę.
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość porcji: dla 2 osób
SKŁADNIKI:
- Świeże liście młodej pokrzywy – 1 łubianka (taka, która mieści 2 kg truskawek)
- Czosnek: 3 średnie ząbki
- Cebula – 1 nieduza
- Masło – ok 30 g
- Mleko – 1 szklanka
- Woda – 2 szklanki
- Kwaśna śmietaa 18% lub jogurt naturalny
- Jaja - 2 sztuki
- Ziemniaki – 4 sztuki
- Do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
PRZYGOTOWANIE:
- Jaja umyj i ugotuj na twardo.
- Ziemniaki obierz, przekrój na połówki i ugotuj w osolonej wodzie (nie mogą się rozpadać)
- Pokrzywę opłucz i sparz wrzątkiem – nie będzie parzyć
- Dokładnie odsącz pokrzywę.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
- Rozgrzej rondel lub głęboka patelnię.
- Włóż masło.
- Do masła wrzuć pieprz, imbir i gałkę muszkatołową. Zamieszaj.
- Do masła z przyprawami wrzuć cebulę.
- Na niezbyt dużym ogniu podgrzewaj aż będzie szklista od czasu do czasu mieszając.
- W czasie podsmażania cebuli posiekaj pokrzywę.
- Dodaj czosnek. Zamieszaj.
- Dodaj pokrzywę.
- Smaż ok. 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Zalej pokrzywę mlekiem i wodą.
- Przykryj i duś ok. 20 minut na niedużym ogniu.
- Zblenduj.
- Spróbuj i ewentualnie dosmacz.
- Obierz jaja i podziel na ćwiartki.
- Jaja i ziemniaki włóż na talerze.
- Wlej zupę.
- Dodaj śmietanę lub jogurt.

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz