To lekki, orzeźwiający sos na bazie jogurtu.
Wyśmienity zwłaszcza do ostrych dań. Fasolowe kulki w jego towarzystwie będą
smakować wybornie. Możecie nim ozdabiać kanapki, np. z pastą marchewkową,, dodawać do wytrawnych
naleśników. W podobny sposób przygotujecie sos czosnkowy lub bazyliowy.
Najlepszy będzie po ok, 20 min. leżakowania w lodówce, ale możesz nim udekorować i doprawić swoje danie od razu po przygotowaniu

Zaangażowanie: niewielkie
Ilość: ok. 150 ml
Czas: 5 min.
CO POTRZEBUJEMY:
SKŁADNIKI:
- jogurt naturalny – 6-8 łyżek
- świeża mięta – garść listków
- sól – szczypta
- cukier – szczypta
PRZYGOTOWANIE
- Opłucz i osusz miętę.
- Oberwij listki.
- Listki mięty włóż do blendera lob niedużej miseczki
- Dodaj sól, cukier, 3-4 łyżki jogurtu.
- Zblednuj.
- Do zblendowanej/utartej mięty dodaj pozostały jogurt i wymieszaj łyżeczką.
- Sos jest gotowy. Najlepszy będzie po ok, 20 min. leżakowania w lodówce, ale możesz nim udekorować i doprawić swoje danie albo podać w miseczce/innym naczyniu.
DODATKOWE INFORMACJE:
- Zamiast blendować, możesz pociąć miętę (najlepiej nożyczkami do ziół) i utrzeć łyżką z odrobiną jogurtu i soli w małej miseczce lub możesz ja utrzeć w moździerzu.
- Odradzam blendowanie całej porcji jogurtu, ponieważ blendowanie sprawi, że straci swoją gęstość. A jeśli chodzi o ucieranie: w dużej ilości jogurtu trudniej będzie utrzeć miętę. Zatem najlepiej najpierw użyj jaknajmniejszej ilości jogurtu, a potem dodaj pozostałą część i już tylko wymieszaj – wówczas sos będzie dość gęsty.
- Jeśli chcesz bardzo gesty, część jogurtu zastąp twarogiem (koniecznie zblenduj) lub naturalnym serkiem homogenizowanym.
MIŁEGO I SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz