sobota, 5 lipca 2014

Tarta urodzinowa czyli truskawkowo-waniliowo-miętowe pole


Świeże truskawki jeszcze można kupić bez trudu i to nawet całkiem tanio, jak na końcówkę sezonu, bo po 10 zł za łubiankę. A takie ostatnie truskawki zbierane w słońcu mają niezwykły smak – w sam raz do boskiej tarty.



Ta przepyszna tarta wymyślona została specjalnie dla mojej kochanej Julii i jej pięknie wypracowanej figury, o którą trzeba dbać.
Z taką tartą możesz pozwolić sobie na więcej przyjemności „bez zobowiązań”. Poza tym, że jest bardzo smaczna, jest też zdrowa. Można nią zaszczycić dowolny przedpołudniowy posiłek, zwłaszcza jeśli nie przesadzisz z dodawaniem cukru. Jak zajrzeć do jej wnętrza, to okazuje się, że to głównie błonnik - i to z pełnoziarnistej mąki oraz otrąb - twaróg i owoce czyli boskie truskawki,  trochę węglowodanów, odrobina masła. Zatem nie krępuj się, jeśli masz chęć na niezwykłe śniadanie.



Czas: 45-60 minut.
Zaangażowanie: dość wymagające.
Ilość: 1 tarta o średnicy ok. 26 cm oraz 4-5 małych babeczek, co można podzielić na 9-15 porcji.


CO POTRZEBUJEMY:


Jeśli nie masz wałka do ciasta, zrób sobie butelkował


SKŁADNIKI:
Na ciasto:
Mąka pszenna pełnoziarnista -  3 łyżki
Otręby owsiane – 3 łyżki
Mąka pszenna biała – 7-8 łyżek. + 2-3 łyżki do posypania form
Jajko – 1 szt.
Jogurt naturalny typu greckiego lub gęsta śmietana – 2-3 łyżki
Olej – 1 łyżka + 1 łyżka do wysmarowania form
Cukier puder – 1/3 - ½ szklanki
Masło lub margaryna – 75-100 g
Sól – 1/3 łyżeczki
Ewentualnie zimna woda gdyby ciasto było zbyt twarde
Wypełnienie:
Truskawki świeże - ok. 1 kg
Twaróg mielony sernikowy - 400-500 g (alternatywnie możesz zblendować 400 g półtłustego twarogu z 3-4 łyzki jogurtu naturalnego typu greckiego)
Cukier wanilionwy - 15-20 g
Cukier - 2-4 łyżki, w zależności jak słodką chcesz tartę
Agar-agar – 1 płaska łyżeczka
Woda – ¼ szklanki
Świeża mięta - kilkanaście małych listków. Najlepsze będą młode, małe listki, same szczyty gałązek. Jeśli masz tylko duże, możesz je pozwijać w ruloniki lub pociąć nożyczkami kuchennymi na mniejsze kawałki.

WYKONANIE

  1. Mąkę białą przesiej na matę/stolnicę/duży płaski talerz  dodaj mąkę pełnoziarnistą, otręby, sól, cukier puder i pokrojone w kostkę bardzo zimne masło.
  2. Od momentu włożenia masła pozostałe czynności związane z przygotowaniem samego ciasta należy wykonywać bardzo szybko, żeby masło się nie rozpuściło.
  3. Szybko posiekaj nożem masło z produktami sypkimi.
  4. Szybko rozetrzyj palcami nieco większe kawałki masła.
  5.  Ułóż kopczyk i zrób w nim zagłębienie.  
  6. Szybko oddziel białko od żółtka. Białko w zamkniętym pojemniku odstaw do lodówki, żółtko zużyjesz do ciasta.
  7. Do zagłębienia w kopczyku szybko włóż żółtko, jogurt, olej i szybko zagnieć tylko do momentu aż wszystko się połączy w jedną całość. 
  8. Zrób z ciasta kulę, owiń folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i włóż do zamrażarki na 8-10 min. lub do lodówki na ok. 20-30 min.
  9. Formy nasmaruj olejem i posyp mąką.
  10. Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki/lodówki.
  11. Rozwałkuj dość cienko (nie powinno być grubsze niż 1 cm.  
  12. Przełóż ciasto ostrożnie do tartownicy.
  13. Wyklej tartownicę ciastem, zaklejając dokładnie wszystkie pęknięcia ciastem.
  14. Jeśli masz więcej ciasta niż na twoją tartownicę,  pozostałe pozostałym ciastem możesz wykleić małe foremki na babeczki. Oczywiście wcześniej małe foremki trzeba nasmarować olejem i oprószyć mąką.
  15. Ciasto ponakłuwaj widelcem (dno oraz boki) i włóż z powrotem do zamrażarki na 5 min. lub do lodówki na 10 min.
  16. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 °C i wstaw  do niego tartę.
  17. Po ok. 8 min. pieczenia do piekarnika dostaw babeczki. Piecz jeszcze 8-10 min. do lekkiego zrumienienia ciasta.
  18. Wyjmij ciasto z piekarnika i zaczekaj aż trochę przestygnie. 

  19. Twaróg dokładnie wymieszaj cukrem (2-4 łyżek) i cukrem waniliowym.
  20. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj.. Mozesz razem zblendować
  21. Wyłóż na ciasto twaróg, zostawiając trochę miejsca na mus truskawkowy. 
  22. Na twarogu poukładaj truskawki lekko je wciskając w twaróg.
  23. Pozostałe truskawki zblenduj na mus. Jeśli są dla Ciebie za mało słodkie, możesz odrobinę dosłodzić.
  24. Włóż do garnka około 1 szklanki musu truskawkowego i wsyp agar (1 łyzeczka). Możesz razem zblendować.
  25. Mus truskawkowy z agarem na małym ogniu, częto mieszając doprowadź do wrzenia. Na koniec możesz jeszcze raz zblendować, żeby mieć pewność, ze nie utworzyły się grudki.
  26. Wylej mus ostrożnie na twaróg i truskawki.
  27. Listki mięty poutykaj w musie truskawkowym.
  28. Za 15-20 minut twoja przepyszna tarta będzie gotowa do jedzenia, ponieważ agar zastyga już w temperaturze 50 °C
 
Spody babeczek zostaw na później. Możesz je przechowywać w suchym miejscu (ja to robię w plastikowym pojemniku).  Zrobisz z nich małe cudeńka innym razem. Możesz je wypełniać tym, co ci tylko przyjdzie do głowy (serkiem, musem, galaretką, owocami, jogurtem itp. itd.). Będą jak z nieba, gdy zechce wam się czegoś miłego, słodkiego do kawy lub herbatki miętowej :)





Zamiast agaru możesz użyć żelatyny. Przygotuj ją wówczas według przepisu na opakowaniu, zachowując proporcje (500 g sera i ok 250 g musu truskawkowego). Jeśli zamiast agaru użyjesz żelatyny, żeby zastygnąć, tarta będzie potrzebować kilku - kilkunastu godzin.




MIŁEGO I SMACZNEGO :)

1 komentarz :