Świeże truskawki jeszcze można kupić bez trudu i to nawet
całkiem tanio, jak na końcówkę sezonu, bo po 10 zł za łubiankę. A takie
ostatnie truskawki zbierane w słońcu mają niezwykły smak – w sam raz do boskiej
tarty.
Ta przepyszna tarta wymyślona została specjalnie dla mojej
kochanej Julii i jej pięknie wypracowanej figury, o którą trzeba dbać.
Z taką tartą możesz pozwolić sobie na więcej przyjemności „bez
zobowiązań”. Poza tym, że jest bardzo smaczna, jest też zdrowa. Można nią
zaszczycić dowolny przedpołudniowy posiłek, zwłaszcza jeśli nie przesadzisz z
dodawaniem cukru. Jak zajrzeć do jej wnętrza, to okazuje się, że to głównie
błonnik - i to z pełnoziarnistej mąki oraz otrąb - twaróg i owoce czyli boskie
truskawki, trochę węglowodanów,
odrobina masła. Zatem nie krępuj się, jeśli masz chęć na niezwykłe śniadanie.
Czas: 45-60 minut.
Zaangażowanie: dość wymagające.
Ilość: 1 tarta o średnicy ok. 26 cm oraz 4-5 małych babeczek, co można
podzielić na 9-15 porcji.CO POTRZEBUJEMY:
Jeśli nie masz wałka do ciasta, zrób sobie butelkował
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna pełnoziarnista - 3 łyżki
Otręby owsiane – 3 łyżki
Mąka pszenna biała – 7-8 łyżek. + 2-3 łyżki do posypania form
Jajko – 1 szt.
Jogurt naturalny typu greckiego lub gęsta śmietana – 2-3 łyżki
Olej – 1 łyżka + 1 łyżka do wysmarowania form
Cukier puder – 1/3 - ½ szklanki
Masło lub margaryna – 75-100 g
Sól – 1/3 łyżeczki
Ewentualnie zimna woda gdyby ciasto było zbyt twarde
Wypełnienie:
Truskawki świeże - ok. 1 kg
Twaróg mielony sernikowy - 400-500 g (alternatywnie możesz zblendować 400 g półtłustego twarogu z 3-4 łyzki jogurtu naturalnego typu greckiego)
Cukier wanilionwy - 15-20 g
Cukier - 2-4 łyżki, w zależności jak słodką chcesz tartę
Agar-agar – 1 płaska łyżeczka
Woda – ¼ szklanki
WYKONANIE
- Mąkę białą przesiej na matę/stolnicę/duży płaski talerz dodaj mąkę pełnoziarnistą, otręby, sól, cukier puder i pokrojone w kostkę bardzo zimne masło.
- Od momentu włożenia masła pozostałe czynności związane z przygotowaniem samego ciasta należy wykonywać bardzo szybko, żeby masło się nie rozpuściło.
- Szybko posiekaj nożem masło z produktami sypkimi.
- Szybko rozetrzyj palcami nieco większe kawałki masła.
- Ułóż kopczyk i zrób w nim zagłębienie.
- Szybko oddziel białko od żółtka. Białko w zamkniętym
pojemniku odstaw do lodówki, żółtko zużyjesz do ciasta.
- Do zagłębienia w kopczyku szybko włóż żółtko, jogurt, olej i szybko zagnieć tylko do momentu aż wszystko się połączy w jedną całość.
- Zrób z ciasta kulę, owiń folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i włóż do zamrażarki na 8-10 min. lub do lodówki na ok. 20-30 min.
- Formy nasmaruj olejem i posyp mąką.
- Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki/lodówki.
- Rozwałkuj dość cienko (nie powinno być grubsze niż 1 cm.
- Przełóż ciasto ostrożnie do tartownicy.
- Wyklej tartownicę ciastem, zaklejając dokładnie wszystkie pęknięcia ciastem.
- Jeśli masz więcej ciasta niż na twoją tartownicę, pozostałe pozostałym ciastem możesz wykleić małe foremki na babeczki. Oczywiście wcześniej małe foremki trzeba nasmarować olejem i oprószyć mąką.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem (dno oraz boki) i włóż z powrotem do zamrażarki na 5 min. lub do lodówki na 10 min.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190 °C i wstaw do niego tartę.
- Po ok. 8 min. pieczenia do piekarnika dostaw babeczki. Piecz jeszcze 8-10 min. do lekkiego zrumienienia ciasta.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i zaczekaj aż trochę
przestygnie.
- Twaróg dokładnie wymieszaj cukrem (2-4 łyżek) i cukrem waniliowym.
- Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj.. Mozesz razem zblendować
- Wyłóż na ciasto twaróg, zostawiając trochę miejsca na mus truskawkowy.
- Na twarogu poukładaj truskawki lekko je wciskając w twaróg.
- Pozostałe truskawki zblenduj na mus. Jeśli są dla Ciebie za mało słodkie, możesz odrobinę dosłodzić.
- Włóż do garnka około 1 szklanki musu truskawkowego i wsyp agar (1 łyzeczka). Możesz razem zblendować.
- Mus truskawkowy z agarem na małym ogniu, częto mieszając doprowadź do wrzenia. Na koniec możesz jeszcze raz zblendować, żeby mieć pewność, ze nie utworzyły się grudki.
- Wylej mus ostrożnie na twaróg i truskawki.
- Listki mięty poutykaj w musie truskawkowym.
- Za 15-20 minut twoja przepyszna tarta będzie gotowa do jedzenia, ponieważ agar zastyga już w temperaturze 50 °C


Zamiast agaru możesz użyć żelatyny. Przygotuj ją wówczas według przepisu na opakowaniu, zachowując proporcje (500 g sera i ok 250 g musu truskawkowego). Jeśli zamiast agaru użyjesz żelatyny, żeby zastygnąć, tarta będzie potrzebować kilku - kilkunastu godzin.
Dzisiaj robię tartę ... ale ze śliwkami 😊
OdpowiedzUsuń