Jeszcze na polach rosną słodziutkie truskawki i można je kupić dość tanio, więc… na dobre zakończenie sezonu dzień truskawkowy. Najpierw śniadanie. Racuszki z truskawkami i twarogiem to pyszne letnie śniadanko. Z pewnością uprzyjemnią sobotni lub niedzielny poranek całej rodzinie, a ich zapach ściągnie z łóżka nawet zdeklarowanego śpiocha. Można je też podać na deser lub podwieczorek. A niektórzy pewnie chętnie zjedzą je też na obiad J.
Czas: 30-40 minut
Zaangażowanie: umiarkowane
SKŁADNIKI:
Mleko – ½ - 1 szkl
Drożdże świeże – 1 czubata
łyżeczka
Mąka pszenna – 5-7 łyżek
Cukier – 3-5 łyżeczek (to zależy
jak słodkie placki lubią Twoi domownicy)
Jajo – 1 szt
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Wódka – 2 łyżki
Sól - szczypta
Masło – ok 50 g. Ostatecznie może
być margaryna
Twaróg – ok 150 g
Truskawki – ok. 250-300 g
Opcjonalnie listki mięty do
dekoracji
WYKONANIE:
- Z ¼ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki drożdży przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 5-10 minut.
- Składniki, które przechowujesz w lodówce (twaróg, mleko, jajo) wyjmij z niej, żeby się trochę ugrzały. Wszystkie składniki ciasta na racuchy powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jajo umyj gorąca wodą
- Umyte jajo wbij do niedużej miseczki, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, mleko i ubij mikserem lub dokładnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj 5 łyżek mąki, sól, wódkę i wymieszaj mikserem lub łyżką
- Rozpuść masło lub margarynę. Podobnie jak z podgrzewaniem mleka, do zaczynu drożdżowego możesz to zrobić w mikrofalówce lub na kuchence w garneczku, tym samym, w którym było podgrzewane mleko, nawet nie trzeba go myć. Uważaj aby nie przegrzać. Ma się tylko rozpuścić, nie powinno być gorące, bo zetnie jajko i zabije wyrośnięte drożdże.
- Rozpuszczone masło wlej do pozostałych składników wymieszaj mikserem lub łyżką do połączenia się składników.
- Pewnie drożdże już wyrosły (powinny podwoić swoją objętość). Dodaj je do ciasta i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynnej, dość gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinę mleka. Jak już ma właściwą konsystencję, odstaw na ok. 5-10 minut
- Truskawki umyj, odszypułkuj, osusz, pokrój w małe kawałki, np. ćwiartki. Zostaw kilka całych truskawek do udekorowania.
- Duży talerz wyłóż kuchennymi ręcznikami papierowymi, który wchłonie nadmiar oleju z racuszków.
- Wlej olej na patelnię (powinna być go kilkumilimetrowa warstwa) i rozgrzej.
- Do ciasta dodaj pokruszony twaróg i truskawki w kawałkach. Wymieszaj.
- Na
rozgrzanej patelni układaj łyżką niezbyt duże racuszki. Smaż na średnim
ogniu aż się zrumienią (3-5 minut z każdej strony).
- Usmażone placuszki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Gotowe racuszki, udekorowane całymi lub przepołowionymi pozostałymi truskawkami, możesz podać na dużym talerzu tak aby każdy mógł się sam częstować lub od razu porozkładać na porcje, aby uniknąć wyścigu.

MIŁEGO I SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz