poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pyszne i zdrowe lody truskawkowo-waniliowe domowe

Sezon, truskawkowy twa  więc dziś lody truskawkowe. Bardzo proste, pyszne i zdrowe lody truskawkowe domowe. Trzeba tylko wcześniej zamrozić truskawki. A potem równie szybko się je robi jak zjada ;). Takie lody to wspaniały deser, ale u nas bywają też drugim śniadaniem lub podwieczorkiem – w końcu to serek z owocami.






Czas: 5 minut + mrożenie
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość: 2 porcje

 CO POTRZEBUJEMY



SKŁADNIKI:
  • Truskawki mrożone – 1 szklanka
  • Serek waniliowy homogenizowany lub jogurt typu greckiego – 1-2 łyżki
  • Truskawki świeże – kilka szt.
  • Mus truskawkowy – 1-2 łyżki
  • Biszkopty – 2-4 szt, ewentuaalnie 2-4 łyżki chrupiących płatków, np. granoli lub kukurydzianych albo tyleż samo pokruszonych herbatników.

PRZYGOTOWANIE
  1. Włóż do zamrażarki serek, pucharki/szklanki, blender i łyżkę. Najlepiej, żeby poleżakowały w mrozie ok. 15 min, ale nie jest to konieczne.
  2. Świeże truskawki umyj, odsącz, usuń szypułki, pokrój na połówki lub ćwiartki, włóż je do miseczki i odstaw.
  3. Wyjmij z zamrażarki zamrożone truskawki oraz blender i łyżkę.
  4. Do blendera włóż zamrożone truskawki (nie mogą być posklejane) i chwilę blenduj do rozdrobnienia. W trakcie blendowania potrząśnij kilka razy blenderem aby truskawki się wymieszały lub pomieszaj zmrożoną łyżką.
  5. Wyjmij z zamrażarki serek i pucharki/szklanki,
  6. Dodaj serek/jogurt do truskawek i zblenduj razem (wystarczy ok. 10 sekund) . Powinna powstać kremowa masa.
  7. Rozłóż lody do schłodzonych pucharków/szklanek, dodaj cząstki świeżych truskawek.
  8. Polej musem truskawkowym
  9. Do każdego pucharka/szklanki włóż 1 lub 2 biszkopty.
  10. Zamiast dodawania biszkoptów możesz posypać lody połamanymi herbatnikami albo chrupiącymi płatkami.
 
MIŁEGO SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz