Sezon, truskawkowy twa więc dziś lody truskawkowe. Bardzo proste, pyszne i zdrowe lody
truskawkowe domowe. Trzeba tylko wcześniej zamrozić truskawki. A potem równie
szybko się je robi jak zjada ;). Takie lody to wspaniały deser, ale u nas
bywają też drugim śniadaniem lub podwieczorkiem – w końcu to serek z owocami.
Czas: 5 minut + mrożenie
Ilość: 2 porcje
CO POTRZEBUJEMY

SKŁADNIKI:
-
Truskawki mrożone – 1 szklanka
- Serek waniliowy homogenizowany lub jogurt typu greckiego – 1-2 łyżki
- Truskawki świeże – kilka szt.
- Mus truskawkowy – 1-2 łyżki
- Biszkopty – 2-4 szt, ewentuaalnie 2-4 łyżki chrupiących płatków, np. granoli lub kukurydzianych albo tyleż samo pokruszonych herbatników.
-
Włóż do zamrażarki serek, pucharki/szklanki, blender i łyżkę. Najlepiej, żeby poleżakowały w mrozie ok. 15 min, ale nie jest to konieczne.
- Świeże truskawki umyj, odsącz, usuń szypułki, pokrój na połówki lub ćwiartki, włóż je do miseczki i odstaw.
- Wyjmij z zamrażarki zamrożone truskawki oraz blender i łyżkę.
- Do blendera włóż zamrożone truskawki (nie mogą być posklejane) i chwilę blenduj do rozdrobnienia. W trakcie blendowania potrząśnij kilka razy blenderem aby truskawki się wymieszały lub pomieszaj zmrożoną łyżką.
- Wyjmij z zamrażarki serek i pucharki/szklanki,
- Dodaj serek/jogurt do truskawek i zblenduj razem (wystarczy ok. 10 sekund) . Powinna powstać kremowa masa.
- Rozłóż lody do schłodzonych pucharków/szklanek, dodaj cząstki świeżych truskawek.
- Polej musem truskawkowym
- Do każdego pucharka/szklanki włóż 1 lub 2 biszkopty.
- Zamiast dodawania biszkoptów możesz posypać lody połamanymi herbatnikami albo chrupiącymi płatkami.

MIŁEGO SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz