wtorek, 17 czerwca 2014

Lód smakowy

Podobnie jak wodę można do foremek lub woreczków na lód wlewać inne niealkoholowe płyny, np. kawę, herbatę, herbatkę miętową lub owocową, soki. Otrzymamy wtedy kolorowe, smakowe kostki lodu. Taką kostką można się ochłodzić w upalny dzień. Ponadto, czyż nie fajniej jest do kawy mrożonej wrzucić kawowe kostki lodu? Dziś kostki miętowe ze świeżej mięty, bo właśnie przynieśliśmy z łąki sporo pachnących zielonych krzewinek. Lód z mięty posłuży do przygotowania pysznej granity.
Jeśli przygotowujesz lód w foremkach do lodu, możesz do każdej wrzucić po listku mięty - będzie ciekawie wyglądał.


Czas: ok 5 minut + czas studzenia naparu 1/2 - 2 godziny - w zależności od techniki chłodzenia i temperatury powietrza
Zaangażowanie: minimalne

CO POTRZEBUJEMY

 
SKŁADNIKI
  • Świeża mięta - 3-4 łodyżki (10-20 listków)
  • Woda - 1 i 1/2 szklanki
  • Opcjonalnie 2 łyżeczki miodu lub cukru.

PRZYGOTOWANIE
  1. Zagotuj wodę.
  2. Miętę włóż do imbryka lub innego naczynia i zalej wrzątkiem.
  3. Parz pod przykryciem ok 3 minut.
  4. Wyjmij liście mięty.
  5. Ostudź napar. Aby napar szybciej ostygł, możesz wrzucić do niego kilka kostek miętowego lodu (jeśli został ci z poprzedniego mrożenia). Jeśli nie masz lodu miętowego, możesz wrzucić kilka kostek lodu z wody, ale wówczas powinieneś zaparzyć nieco mocniejszą herbatkę miętową.
  6. Zimną herbatkę miętową wlej do foremek lub woreczków na lód.
  7. Zamroź.
  8. Jak zamarznie możesz go wykorzystać:
  •  jako chłodzący lizak,
  • do przygotowania pysznej granity
  • do orzeźwiającego napoju miętowego
  • do chłodzenia wody, drinków itp.
  • do ...... podziel się z nami tym, co jeszcze przyszło CI do głowy.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz