niedziela, 15 czerwca 2014

Kaszka truskawkowo-imbirowa

Kasza manna – kto z nas jej nie zna z dzieciństwa... Pewnie nie jestem osamotniona w negatywnych wspomnieniach kaszy z grudami i kożuchami, czasem przypalonej. Bleee. Jeśli masz podobne wspomnienia z dzieciństwa lub Twoje dzieci nie chcą jeść śniadań, a tym bardziej kaszy na śniadanie, spróbuj to zmienić. Wystarczy kaszę trochę urozmaicić. Dziś do tego wykorzystałam truskawki. W końcu sezon truskawkowy trwa. Uwielbiam poranki z taką kaszką w wykonaniu Towarzysza Mojego Życia. To szybkie w przygotowaniu, smaczne śniadanko. Może też wystąpić w roli deseru – zwłaszcza, gdy dodasz więcej cukru i zblendujesz na kremową masę.
Podziękowania dla Towarzysza Mojego Życia za udostępnienie przepisu :)
Niestety przepisu na brak grudek w kaszce podobno nie ma – można ewentualnie zblendować.

Czas: 10-15 minut
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość: 4-5 porcji.

CO POTRZEBUJEMY



opcjonalnie

SKŁADNIKI
  • Mleko – 6-7 szklanek
  • Kasza manna – 1/2 –2/3 szklanki (sprawdzaj na opakowaniu ile kaszy na ile płynu na średnio gęstą kaszkę, bo są różne rodzaje kaszy)
  • Cukier – ok 4-6 łyżeczek
  • Imbir –  ok 1/3 łyżeczki
  • Truskawki – ok 500 –750 g
  • Opcjonalnie listki świeżej mięty – 4 szt.

PRZYGOTOWANIE
  1. Miseczki opłucz zimną wodą i włóż do zamrażarki lub lodówki.
  2. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki, odłóż.
  3. Mleko zagotuj. Gotuj mleko pod przykryciem – nie utworzy się kożuch.
  4. W tym czasie w szklance wymieszaj kaszę z cukrem i imbirem.
  5. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i ciągle mieszając wsypuj kaszkę.

  6. Gotuj ciągle mieszając 3-5 minut aż kaszka zgęstnieje. Gdyby w kaszce utworzyły się grudki, możesz ją zblendować. Jeśli nie masz grudek, ale nie przepadasz za konsystencją kaszy, też możesz zblendować – będzie bardziej kremowa.
  7. Przelej połowę kaszki do innego naczynia., np. malutkiego  garnka lub miseczki.
  8. Do pozostałej połowy kaszki wrzuć 1/3 pokrojonych truskawek i wymieszaj. Możesz zblendować. My wolimy chrupiące J truskawki.
  9. Schłodzone miseczki wyjmij z zamrażarki/lodówki.
  10. Rozlej do nich kaszkę z truskawkami.
  11. Następnie rozlej odłożoną kaszkę bez truskawek.
  12. Na wierzch połóż pozostałe cząstki truskawek.
  13. Ewentualnie dołóż listek mięty.
  14. Patrz jak dzieciaki i nie tylko wcinają.

MIŁEGO SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz