A może macie ochotę na świąteczny wegetariański, a nawet
wegański pasztet? Jest wyborny. Upiekliśmy taki w sobotę, ale niestety już go
zjedliśmy, więc kolejna paczka soi właśnie się moczy i jutro będzie kolejny
pasztet. Jeśli chcecie taki jutro upiec, już dziś wstawcie do namoczenia ziarna
soi. Oczywiście możecie wykorzystać soję z puszki lub słoika, ale ja oczywiście
preferuję tę suszoną i moczoną.
Poza świętami odsmażane plastry takiego pasztetu w towarzystwie surówki bywa obiadem, ale może być też śniadaniem, lunchem lub kolacją. Pyszny na ciepło, wyborny na zimno. Myślę, że zadowoli nie tylko wegetarian.
Czas: baaardzo długi (moczenie soi: 10-12 h; gotowanie soi:
1-1,5 h, przygotowanie: 20 minut, pieczenie: ok. 1 h, studzenie: 2 h)
Zaangażowanie: umiarkowane.
Ilość: klasyczna blacha keksówka, powinno starczyć dla ok.
6-8 osób.
CO POTRZEBUJEMY
SKŁADNIKI
Ziarno soi – 450 g
Marchew – 1 szt
Pietruszka – 1 szt lub ½ selera
Cebula – 1 małą lub ½ dużej
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Śliwka suszona – 100-150g
Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
Sól – 1 płaska łyżeczka
Pieprz świeżo zmielony – 1/3 łyżeczki
Cząber – ½ łyżeczki
Majeranek – ½ łyżeczki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE





- Ziarno soi opłucz, odsącz na sicie, zalej zimną wodą. Wody powinno być ok. 2x więcej niż soi, ponieważ soja będzie pęczniała. Odstaw soję do namoczenia n 10-12 godzin (najlepiej na noc).
- Namoczoną soję odsącz, opłucz, jeszcze raz odsącz. Wodę z namaczania wylej.
- Opłukaną i odsączoną soję, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj.
- Po zagotowaniu łyżką cedzakową zbierz szumowiny (białą pianę).
- Gotuj odkryte do miękkości kontrolując ilość wody (będzie parować). Mam już opracowaną ilość wody, więc zwykle ustawiam alarm za 45 min i na ten czas zapominam o soi. Czasem wymaga dogotowania jeszcze ok. 15 min.
- Ugotowaną soję odsącz i odstaw do delikatnego przestudzenia.
- Suszone śliwki opłucz, odsącz, włóż do niedużej miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia.
- Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180 C
- Marchew i pietruszkę/seler umyj, oskrob i zetrzyj na drobnej tarce.
- Cebulę opłucz, obierz i zetrzyj na drobnej tarce (najlepiej takiej do ziemniaków).
- Przestudzone ziarno razem z przyprawami zblenduj lub zmiel maszynką. Jeśli jest bardzo gęste i trudno blendować, dodaj odrobinę wody, w której moczą się śliwki.
- Do masy sojowej wrzuć utarte jarzyny i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj łyżką.
- Śliwki odsącz i dodaj do masy. Wymieszaj.
- Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej masę sojową. Wykładaj porcjami i ugniataj, żeby zlikwidować ewentualne pęcherzyki powietrza, które mogą się tworzyć zwłaszcza w rogach formy.
- Wierzch pasztetu wygładź łyzką i posmaruj oliwą.
- Wstaw pasztet do piekarnika i piecz w 190 C 1 godzinę.\
- Sprawdź czy się zarumienił. Jeśli jest blady, piecz go jeszcze ok. 20-30 min.
- Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Nie wyjmuj gorącego z formy, bo może stracić kształt.
MIŁEGO I SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz