
Ja dopiero jak skończę ten wpis, będę ję robić, wiec
wybaczcie pośpiech i mało zdjęć. Te zdjęcia są z ubiegłorocznego wypieku. Jak będą
aktualne, uzupełnię.
Czas: 45 minut (przygotowanie: 30 min, pieczenie 15 min)
Zaangażowanie: umiarkowane
Ilość: ok. 35 małych ciasteczek
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna – 2 szkl.
Miód – 3-4 łyżki
Cukier – ½ - ¾ szkl.
Masło lub olej – 1 łyżka
Mleko – ok. 1/3 szkl.
Jajo – 2 szt.
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cynamon - 1 płaska
łyżeczka
Imbir ½ łyżeczki
Goździki – kilkanaście szt.
Pieprz czarny – 5-10 ziaren
Przyprawy opcjonalne: gałka muszkatołowa, kardamon, utarta
skórka z pomarańczy.
PRZYGOTOWANIE:
- Zmiel goździki i pieprz. Ja w młynku do pieprzu mielę najpierw goździki, potem pieprz, który zabiera ze sobą resztki goździkowego aromatu z młynka.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej pozostałe sypkie produkty (cukier, sodę, przyprawy) i wymieszaj.
- \W malutkim garnku na kuchence lub w filiżance w mikrofalówce podgrzej miód (nie za bardzo, nie może być gorący, powinien być tylko ciepły i płynny).
- Do sypkich produktów dodaj ciepły miód. Wymieszaj na tyle, na ile się da.
- Odstaw ciasto
- Podgrzej mleko. Najlepiej w tym samym naczyniu co miód. Również nie możesz przesadzić z temperaturą. Mleko powinno być tylko lekko ciepłe.
- Do ciasta dodaj masło/ olej, jedno jajo oraz 2-3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj, a potem zagniataj, dodając co jakiś czas po jednej łyżce mleka, aż ciasto osiągnie właściwą gęstość i twardość. Powinno być dość twarde i gęste podobnie do ciasta kruchego. Z pewnością nie wykorzystasz całego mleka.
- Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie (ok. 10 min).
- Włacz piekarnik, żeby się nagrzał do 180 C
- Rozwałkuj ciasto na grubość do 1 cm.
- Foremkami wykrój świąteczne kształty.
- Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując minimum 2-centymetrowy odstępy, bo trochę urosna.
- W małej miseczce lub filiżance roztrzep jajko.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem ciasteczka.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-15 min.
- Po wyjęciu z piekarnika, nie zdejmuj ich od razu. Ostaw na kilka minut, żeby ochłonęły.
- Delektuj się ich zapachem, dziel się, baw się.

RADOSNYCH ŚWIĄT :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz