Ta sałatka będzie świetna na kolację. Szczególnie polecam po wieczornym treningu fitness. Ma sporo białka i masę kwasów omega 3.
Inspiracją była sałatka nicejska. Została jednak spolszczona. Przede wszystkim główny składnik czyli tuńczyka zamieniłam na
makrelę. O dobrego świeżego tuńczyka w Warszawie dość trudno i jego cena do
niskich nie należy. Wprawdzie nietrudno o tuńczyka w puszce, ale staram się
eliminować z diety zapuszkowaną żywność. Makrela jest znacznie łatwiej dostępna
i o niebo tańsza. Ostatnio udało mi się kupić świeżą, pachnąca morzem makrelę
za niewiele ponad 15 zł za kg. Przygotowując makrelę na obiad od razu upiekłam
jedną z przeznaczeniem na sałatkę. Leżakowała w lodówce 2 dni. Oczywiście jeśli
nie masz świeżej makreli lub nie chce ci się piec, możesz użyć wędzonej.
Tę sałatkę najlepiej zaplanować wcześniej, żeby w twojej lodówce znalazła się upieczona
makrela oraz ugotowana fasola.
Czas: ok 30 minut (o ile masz w lodówce upieczoną makrelę i
ugotowaną fasolę)
Zaangażowanie: umiarkowane
Porcja: 2 osoby
CO POTRZEBUJEMY
- Makrela pieczona (ewentualnie wędzona( - 1 szt
- Jaja – 2 szt
- Sałata lodowa – 5-6 liści
- Papryka czerwona lub żółta – ½ szt
- Ogórek kiszony – 2 szt
- Ugotowana fasola czerwona lub biała: ½ - ¾ szklanki (ostatecznie może być z puszki, ale polecam tę ugotowaną samodzielnie)
- Cytryna – ½
- Winegret – 2 łyżeczki

- Liście sałaty oraz ogórki kiszone opłucz i osusz
- Paprykę umyj i osusz.
- Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sicie
- Cytrynę wyszoruj.
- Jajka umyj i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu szybko ostudź,
zalewając zimną woda.
- Sałatę porwij na kawałki i ułóż na talerzach.
- Paprykę pokrój w paseczki.
- Paprykę, fasolę, ogórki ułóż na sałacie.
- Warzywa skrop winegretem.
- Makrelę bez skóry podziel na kawałki (jeśli nie masz filetu, koniecznie usuń ości).
- Kawałki makreli połóż na warzywach.
- Jaja obierz ze skorup, pokrój w ćwiartki, ułóż na sałatce.
- Na makrelę wyciśnij sok z cytryny, zwracając uwagę, by nie wpadły pestki.
- Danie gotowe J
Jeśli ktoś – tak jak ja – potrzebuje węglowodanów, możesz
podać sałatkę z pieczywem i masłem do pieczywa lub świeżymi podpłomykami (moje
ulubione zestawienie).
MIŁEGO I SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz