Lukier jest dobry nie tylko do dekorowania pierniczków. Świetnie sprawdza się jako polewa
do ciasta np. piernika lub sernika.
Polewamy nim kremowe desery, ozdabiamy naleśniki i babeczki. Robi się go błyskawicznie. W
zależności od dodatków może mieć różne smaki i kolory. Podstawą jest cukier
puder rozpuszczony w niewielkiej ilości płynu, np. wody, alkoholu, soku
owocowego lub warzywnego. Odrobinka soku wiśniowego (lub z innych intensywnie
czerwonych owoców) zabarwi biały lukier na różowo. Lukier na bazie soku z
buraków będzie bardziej czerwony, na bazie soku z marchewki – pomarańczowy. Sok
z owoców czarnego sprawi, że lukier będzie fioletowy. Dodaj do lukru
pomarańczowego szczyptę szafranu lub kurkumy dla żółtego koloru. Ostatecznie
możesz wykorzystać barwniki spożywcze, dostępne w sklepach, ale polecam naturalne,
pomimo że dzięki gotowcom kolory będą bardziej intensywne.
SKŁADNIKI:
Składniki:
Płyn (alkohol, sok owocowy lub warzywny, woda) – ok. 50 ml
Cukier puder – 5-8 łyżeczek
Dodatki, np. kakao, przyprawy.
PRZYGOTOWANIE
- Płyn wlej do filiżanki, małej miseczki lub szklanki.
- Dodaj 4 łyżeczki cukru pudru i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Powinna mieć dość gęstą, półpłynną, lejącą się konsystencję. Powinna powoli spływać z łyżki. Jeśli lukier jest za rzadki, dodawaj cukier puder aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Jeśli lukier wyszedł zbyt gęsty, dodawaj po łyżeczce wody. Do dekorowania pierniczków lukier powinien być trochę bardziej gęsty.
- Możesz dekorować desery.
UWAGA! Lukier zastyga w temperaturze pokojowej. Przygotuj
lukier tuż przed użyciem., ponieważ pozostawiony w filiżance/szklance/miseczce,
zastygnie zanim go użyjesz. Jeśli przygotowany został trochę za wcześnie, wstaw
go do lodówki.
LUKIER KAKAOWY Z ALKOHOLEM
Składniki:
alkohol (rum, amaretto lub wódka) – ok. 50 ml
kakao naturalne – 1 łyżeczka
cukier puder – 4-6 łyżeczek
Przygotowanie:
- Część alkoholu (1/2) wlej do filiżanki, małej miseczki lub szklanki.
- Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Wlej pozostały alkohol, dodaj 4 łyżeczki cukru pudru i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Powinna mieć dość gęstą, półpłynną, lejącą się konsystencję. Powinna powoli spływać z łyżki. Jeśli lukier jest za rzadki, dodawaj cukier puder aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Do dekorowania pierniczków lukier powinien być trochę bardziej gęsty.
- Możesz dekorować desery.

OZREŹWIAJĄCY LUKIER CYTRUSOWY
Składniki:
Cytryna lub pomarańcza lub grejfrut – ½ szt.
cukier puder – 5-8 łyżeczek
Przygotowanie:
- Cytrynę/pomarańczę/grejfrut umyj i wyszoruj. Przekrój, wyciśnij ok. 50 ml soku i przecedź przed drobne sitko do małego naczynia.
- Dodaj 5 łyżeczek cukru pudru i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Powinna mieć dość gęstą, półpłynną, lejącą się konsystencję. Powinna powoli spływać z łyżki. Jeśli lukier jest za rzadki, dodawaj cukier puder aż otrzymasz odpowiednią konsystencję. Do dekorowania pierniczków lukier powinien być trochę bardziej gęsty.
- Możesz dekorować desery.

Brak komentarzy :
Prześlij komentarz