środa, 11 czerwca 2014

Granita miętowa

Kusząco wygląda, orzeźwiająco smakuje i cudownie ochładza w upalny dzień. Może być bardziej wytrawna lub bardziej słodka. W zależności od potrzeb i pragnień dla każdego może być nieco inna. Możesz dodać do niej syrop (najlepiej miętowy) lub odrobinę wody gazowanej, nieco wina musującego lub wiórki gorzkiej czekolady. Tym, którzy są na niskokalorycznej diecie oczywiście odradzam czekoladę i duże ilości syropu J. Sama granita bez dodatków to 0 kcal. My najbardziej lubimy ze sporą ilością syropu miętowego i odrobiną czekolady.

Czas: jeśli masz gotowy lód miętowy, na przygotowanie granity wystarczą jakieś 3 minuty.
Jeśli wcześniej nikt nie zadbał o przygotowanie lodu miętowego, potrzebujesz  dodatkowo  1 – 3 godziny (w zależności od metody chłodzenia oraz od wydajności zamrażarki);
Zaangażowanie: umiarkowane.
Ilość: 4 porcje.


CO POTRZEBUJEMY


 SKŁADNIKI:

  • Świeża mięta - 2-3 gałązki (ok 10-15 dość dużych listków). Ostatecznie może być suszona.
  • Woda – 1,5 szklanki.
  • 4 gałązki lub listki mięty do dekoracji
  • Opcjonalnie cukier lub syrop miętowy albo miód.
  • Opcjonalnie woda gazowana lub wino musujące – ½ szkl
  • Opcjonalnie gorzka czekolada – 50 g


PRZYGOTOWANIE
  1. Zagotuj wodę.
  2. Miętę opłucz i osusz.
  3. Zaparz herbatkę miętową.
  4. Ostudź herbatkę miętową. Jeśli chcesz, żeby szybko ostygła, zaparz mocniejszą i dodaj kilka kostek lodu.
  5. Chłodną herbatkę miętową wlej do foremek lub torebek na kostki lodu. Zamroź.
  6. Włóż blender, łyżkę oraz szklanki do zamrażarki, aby się schłodziły (dobrze jak poleżakują w mrozie ok 15-20 minut).
  7. Gdy miętowy lód będzie gotowy, wyjmij z zamrażarki blender oraz kostki lodu.
  8. Wrzuć lód do blendera.
  9. Blenduj, aż powstanie miętowy śnieg.
  10. Wyjmij z zamrażarki szklanki oraz łyżkę.
  11. Do szklanek włóż po gałązce lub liściu mięty.
  12. Schłodzoną łyżką nałóż do szklanek granitę.
  13. Możesz dolać syropu miętowego, miodu rozpuszczonego w odrobinie chłodnej wody, ewentualnie  syropu cukrowego (czyli cukru rozpuszczonego w odrobinie ciepłej wody i ostudzonego dodatkiem zimnej wody).
  14. Możesz dodać czekoladę posiekaną na cienkie wiórki.
  15. Możesz dla każdego zrobić coś nieco innego J
  16. Granita miętowa - gotowa.


Jeśli przygotowana granita nie zmieściła się do szklanek, pozostałą część szybko przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do zamrażarki - będzie na później. Granita w pojemniku powinna mieć luźno, żeby się nie zbiła w jedną bryłę lodu.
Jeśli nie masz blendera, który może zblendować lód, też możesz zrobić granitę.  Wówczas nie wlewaj herbatki do foremek/woreczków na lód, lecz wylej ją do płaskiego naczynia. Kiedy zamarznie, skrobiąc widelcem zrób śnieg miętowy.
 

MIŁEGO SMACZNEGO :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz